18 Μαΐ 2011

Ενέργεια από ... γαϊδουράγκαθο !!!

Τρόποι αξιοποίησης των μη καλλιεργούμενων εδαφών και γιατί όχι και αντικατάστασης μη αποδοτικών καλλιεργειών υπάρχουν. Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες και συμβάλλουν στην παραμονή των κατοίκων στο χωριό μας αφού και δουλειά αλλά και ικανοποιητικό εισόδημα θα προσφέρουν.

Στα άρθρα που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε μια άλλη χρήση του γαϊδουράγκαθου. Χωρίς να υποστηρίζουμε ότι σώνει και καλά η παρακάτω καλλιέργεια αποτελεί πανάκεια (άλλωστε μάλλον απαιτεί μεγάλες εκτάσεις οι οποίες δύσκολα θα βρεθούν στον τόπο μας), σίγουρα όμως αποτελεί μια άλλη πρόταση...


Ως ενεργειακά φυτά το μέλλον τούς ανήκει!

Σαράντα χιλιάδες στρέμματα με αγριοαγκινάρα, πιο γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, πρόκειται να καλλιεργηθούν στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή αγριοαγκινάρας πρόκειται να απορροφηθεί από έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 15 μεγαβάτ, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. Η ζήτηση για καλλιέργεια αγριαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών, που έδωσε φέτος (2010) το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά.

Η αγριοαγκινάρα ήταν γνωστή για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του ήπατος και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις. Θεωρείται εξαιρετική τροφή για τα ζώα, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην ποτοποιία, ενώ η ουσία σιλιμαλίνη που περιέχει προστατεύει το συκώτι και είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο.

Από τη βιομάζα της αγριαγκινάρας μπορεί να παραχθεί μια ευρύτατη γκάμα ενεργειακών προϊόντων με καύση, πυρόλυση, υγροποίηση ή αεριοποίηση της βιομάζας. Έτσι μπορούν να παραχθούν όλων των ειδών τα βιοκαύσιμα (στερεά-υγρά-αέρια). Υστέρα από έρευνες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο. Ο τόνος αγριοαγκινάρας παράγει περίπου 1 μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργεια.

Η παραγωγή της μπορεί να ξεκινήσει άμεσα από τους Έλληνες αγρότες διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από χώρες της Ευρώπης σε πελλέτα (μικρά κυλινδρικά τεμάχια συμπιεσμένης βιομάζας - αγριοαγκινάρας) με πολύ καλή τιμή (περίπου 180-200 ευρώ/τόνο) με τις σημερινές τιμές πετρελαίου. Στη Θεσσαλία μάλιστα έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες παρασκευής πελλέτας από διάφορα είδη βιομάζας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της τιμής βιομάζας για τον παραγωγό, με την σύμφωνη γνώμη των βιομηχάνων, μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 6-7 λεπτά/κιλό. Άρα καθαρό εισόδημα για τον παραγωγό 72 – 150 ευρώ/στρέμμα χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενεργοποιούμενα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις. Για πρώτη φορά ο παραγωγός θα συνδέσει την τιμή του προϊόντος με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα μόνο τα έξοδα του.

Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας σε μεγάλη κλίμακα (π.χ. 2 εκατ. στρέμματα) θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις υπάρχουσες καλλιέργειες (μικρότερη παραγωγή, άρα μεγαλύτερες τιμές).

Πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της καλλιέργειας στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών (εμπλουτισμός τους με οργανική ουσία, δημιουργία καλής δομής), και την προστασία κατά της διάβρωσης εδαφών, της νιτρορύπανσης και απομάκρυνση του κινδύνου της ερημοποίησης.

 

Αναλυτικότερα:


Ενέργεια από γαϊδουράγκαθο

Τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας πρόκειται να καλλιεργηθούν 40,000 στρέμματα με αγριοαγκινάρα, γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η παραγωγή αγριοαγκινάρας πρόκειται να απορροφηθεί από 6 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 15 μεγαβάτ, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Η ζήτηση για καλλιέργειας αγριοαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών που έδωσε φέτος το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά.

Έρευνες που έγιναν στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, απέδειξαν ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο.

Ο κ. Δαναλάτος επισήμανε ότι «πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η καλλιέργεια μέχρι τέλους, διότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγροτική οικονομία της χώρας». Η παραγωγή πρόκειται να επεκταθεί σε Ξάνθη, Δράμα και Πρέβεζα από φέτος.

«Ήταν αναμενόμενη αυτή η επέκταση από τον Μάιο, που ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος από το υπουργείο Ενέργειας, 230 /ανά μεγαβατώρα. Ο τόνος αγριοαγκινάρας παράγει περίπου 1 μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργεια».

Σύμφωνα με υπολογισμούς η παραγωγή ανά στρέμμα σε αρδευόμενες εκτάσεις είναι πάνω από 2,5 τόνους, ενώ σε ξερικές 1,5 τόνος.

Οι άδειες που έχουν ζητηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη Θεσσαλία, είναι ισχύος άνω των 15 μεγαβάτ, ωστόσο η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Η εγκύκλιος για το πώς θα γίνει η σχετική διαδικασία της αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ενεργειακά φυτά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τη ΔΕΗ, μέσα στον Οκτώβριο.

Ο κ. Δαναλάτος τόνισε ότι «τώρα γίνεται δέσμευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επόμενη φάση θα είναι η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και τρίτη η κατασκευή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθούν συνολικά 5 εκατ. στρέμματα με αγριοαγκινάρα.




Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας

Tο όραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή του «πράσινου ελληνικού πετρελαίου», με την καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού της αγριαγκινάρας, θέτει σε τροχιά υλοποίησης στη Μαγνησία η εταιρία Thestra Cynara Ελληνική Βιοενεργειακή Α.Ε.


Ήδη έχουν καλλιεργηθεί 17.000 στρέμματα, ενώ ο στρατηγικός στόχος είναι μέχρι και τον Οκτώβριο να έχουν καλλιεργηθεί 100.000 - 150.000 στρέμματα με αγριαγκινάρα. Για την τριετία, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων που μαζί με άλλα γεωργικά υπολείμματα (άχυρο, πριονίδια κ.ά.) θα δώσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η εταιρία παρέχει συμβόλαια για την καλλιέργεια του πολυετούς ενεργειακού φυτού για πάνω από 10 χρόνια, ενώ σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η αγριαγκινάρα έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής.
Επιπροσθέτως, επειδή το συγκεκριμένο ενεργειακό φυτό εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές, δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση ξηρής ουσίας κυμαίνεται από 1.200 - 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2 - 3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 - 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά η στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.



Με βάση την τιμή ζήτησης του προϊόντος από χώρες του εξωτερικού, τουλάχιστον 200 ευρώ ο τόνος, η αντικατάσταση χωραφιών που σήμερα καλλιεργούνται με σιτάρι, για παράδειγμα, με αγριαγκινάρα θα αποδώσει στον αγρότη ένα πρόσθετο ακαθάριστο κέρδος της τάξης των 80 έως 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόσβεση της μονάδας μετατροπής της βιομάζας σε πελλέτες μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Από το 2013 και μετά, με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με βάση την οποία περιορίζονται έως και κόβονται οι επιδοτήσεις των συμβατικών καλλιεργειών, για την αγριαγκινάρα η επιδότηση θα είναι στα 45 ευρώ, ενώ ο αγρότης που καλλιεργεί το συγκεκριμένο φυτό θα επιδοτείται γι' αυτό, ενώ θα λαμβάνει συγχρόνως και την επιδότηση της προηγούμενης καλλιέργειας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: