11 Δεκ 2009

Όπως λέμε... εγκατάλειψη

Μια επιστολή κατοίκων της Ανεμότιας με την οποία εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό τους, σταλμένη στο νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, το δήμαρχο Καλλονής, Δημήτρη Φαναραδέλλη, και στο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο, μας έφερε στην Ανεμότια. Προκειμένου να δούμε από κοντά τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται και τα οποία, όπως υποστηρίζεται, οδηγούν σταδιακά το χωριό στην εγκατάλειψη.

Η Ανεμότια είναι ένα όμορφο χωριό του δήμου Καλλονής, όπου ζουν μόνιμα 534 κάτοικοι. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αδιαφορία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγεί στο να εγκαταλείπεται το χωριό όλο και περισσότερο. Εκτός από το ότι πολλά από τα λιθόστρωτα σοκάκια του καταστρέφονται σταδιακά, αφού δεν τους έχει γίνει καμμία συντήρηση, μέσα και έξω από το χωριό, τόσο στους χειμάρρους που το διασχίζουν και σπάνια καθαρίζονται, όσο και στην έξοδό του, λίγο παραδίπλα από εκεί όπου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το ελαιοτριβείο, υπάρχουν παντού απορρίμματα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, υπάρχει ο κίνδυνος με μια έντονη βροχόπτωση να προκληθούν καταστροφές με το νερό και τα σκουπίδια που θα κατεβάσουν οι χείμαρροι, ενώ η έξοδος του χωριού έχει μετατραπεί σε μια μόνιμη χωματερή, η οποία, παρ’ όλο που κάθε τόσο καθαρίζεται από το δήμο, συγκεντρώνει και πάλι ογκώδη απορρίμματα (αλουμίνια, σίδερα, οικοδομικά υλικά κ.λπ.). Κλειστός, εκτός από το ελαιοτριβείο, παραμένει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να πηγαίνουν σε γειτονικούς συνεταιρισμούς.


Σκουπίδια αντί για νερό έχουν, όσο δε βρέχει τουλάχιστον, οι χείμαρροι που διασχίζουν το χωριό (αριστερά). «Θέλουμε το χωριό μας να έχει κίνηση», λέει μιλώντας και εκ μέρος πολλών άλλων κατοίκων της Ανεμότιας η κ. Παναγιώτα Σμυρνιού (δεξιά)


Προβλήματα με τα λεωφορεία
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ανεμότιας είναι αυτό της συγκοινωνίας, καθώς εδώ και καιρό και λόγω της δυσκολίας να κάνουν μανούβρα μέσα στο χωριό, οι οδηγοί των λεωφορείων αρνούνται να μπουν μέσα σε αυτό όταν έχουν μόνο έναν ή δύο επιβάτες. Τους αφήνουν, έτσι, στη διασταύρωση στην είσοδο του χωριού, απ’ όπου πρέπει να περπατήσουν αρκετά για να φτάσουν στα σπίτια τους, κάτι που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ανεμότιας. Επιπλέον, η απουσία συντονισμού μεταξύ του ΚΤΕΛ και του σχολικού λεωφορείου, έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουν οι μαθητές μέσα στο σχολικό για ώρα, μέχρι να τους παραλάβει το λεωφορείο της γραμμής. Παρ’ όλο που τις τελευταίες μέρες ο δήμος Καλλονής προχώρησε σε διαπλάτυνση του δρόμου όπου γίνεται η αναστροφή του λεωφορείου, οι κάτοικοι εκφράζουν τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο θα αλλάξει η κατάσταση, καθώς όπως λένε αποτελεί μια τακτική που έχει παγιωθεί από τους οδηγούς.
Κλειστό παραμένει το ελαιοτριβείο, αλλά και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ανεμότιας (αριστερά). Τα έργα της διαπλάτυνσης του σημείου αναστροφής του λεωφορείου. Οι κάτοικοι, ωστόσο, διαμαρτύρονται και δεν ελπίζουν ότι θα αλλάξει κάτι (δεξιά)

Εγκαταλελειμμένο το Δημοτικό Σχολείο

Άδειο και κλειδωμένο δεσπόζει στην είσοδο του χωριού το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έκλεισε πέρυσι, μετά από πρόταση των αρμοδίων και συναίνεση και των γονέων. «Το Σχολείο μας λειτουργούσε ως μονοθέσιο, έχοντας μόνο έξι παιδιά και πέντε τάξεις. Καταλήξαμε στο ότι δε γινόταν σωστά το μάθημα και έτσι συναινέσαμε στο να κλείσει το Σχολείο και να μεταφέρονται τα παιδιά στη Φίλια», λέει μία κάτοικος της Ανεμότιας, η κ. Παναγιώτα Σμυρνιού. «Είχαμε ζητήσει, ωστόσο, να αξιοποιηθεί το κτήριο του Σχολείου για άλλους σκοπούς, όπως για δημιουργία βιβλιοθήκης, αφού θέλουμε να υπάρχει κίνηση στο χωριό μας. Αυτήν τη στιγμή το πανέμορφο αυτό κτήριο αφήνεται να ρημάζει, με πολλά τζάμια του να έχουν σπάσει.»
Ένα άλλο πάγιο αίτημα, εδώ και χρόνια, των κατοίκων του χωριού φαίνεται πως αποτελεί η εγκατάσταση αναμεταδότη τηλεόρασης, κάτι στο οποίο όπως λένε δεν έχει δοθεί ως τώρα καμμία λύση, ούτε και απάντηση, παρά το σχετικό κείμενο με 150 υπογραφές που απέστειλαν στους αρμοδίους το περασμένο καλοκαίρι. «Οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν τελείως στο ότι οι ηλικιωμένοι αλλά και άλλοι κάτοικοι του χωριού, που το χειμώνα κλείνονται στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα, δεν μπορούν να δουν ούτε καν τηλεόραση», λέει ο κ. Κώστας Ντάρας, ένας από τους συντάκτες της επιστολής.

Κλειστό και αναξιοποίητο εδώ και ένα χρόνο και το Δημοτικό Σχολείο της Ανεμότιας, παρ’ όλο που οι κάτοικοι ζητούν τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού


Άδειες και οι εκκλησίες
Στην Ανεμότια υπάρχουν δύο εκκλησίες: ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, μνημείο του 17ου αιώνα και ένας από τους έξι παλαιότερους ναούς του νησιού, καθώς και αυτός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ωστόσο, παρά την ύπαρξή τους και παρά το γεγονός ότι από το χωριό κατάγονται τρεις ιερείς, δεν έχει οριστεί κανένας ως μόνιμος για έναν τουλάχιστον από τους δύο ναούς, ενώ έρχεται ιερέας κάθε δύο Κυριακές από τη Φίλια ή από το Σκαλοχώρι. Μάλιστα, υπεύθυνη για να ανοίγει το ναό του Αγίου Γεωργίου είναι μία κάτοικος του χωριού που κατοικεί δίπλα σε αυτόν, η Μαρία Λασκαρίδου, στην οποία ο τελευταίος ιερέας του ναού έχει αφήσει τα κλειδιά της εκκλησίας και τη σύσταση να μην επιτρέπει στους επισκέπτες να φωτογραφίζουν το εσωτερικό του με φλας, για να μην προκαλούνται ζημιές στις εικόνες. Η ίδια μας είπε ότι ο ναός παλιότερα λειτουργούσε κανονικά και μάζευε πολύ κόσμο, ενώ το 2002 έγινε στην αυλή του μια μεγάλη γιορτή για τα 300 χρόνια από την ίδρυσή του.«Είναι πρώτη φορά που το χωριό έχει δικούς του ιερείς και αντί να βρίσκονται στους ναούς του, είναι στα Παράκοιλα, το Μανταμάδο και τη… Ρόδο», αναφέρει ο κ. Ντάρας.
Για το λόγο αυτό, στην ίδια επιστολή - την οποία χθες απέστειλαν ταχυδρομικώς και στο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο - οι κάτοικοι ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα αυτό, αλλά και να γίνει συντήρηση και ανάδειξη των τοιχογραφιών και των χώρων των δύο ναών, που έχουν υποστεί σε μεγάλο βαθμό τις φθορές του χρόνου.

Άμεση συντήρηση χρειάζεται το δάπεδο και οι τοιχογραφίες του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, ενός ναού ηλικίας 300 και πλέον χρόνων


Μαζεύουν υπογραφές
Μετά από ένα μήνα που η επιστολή βρίσκεται αναρτημένη στο blog του χωριού, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 100 υπογραφές, τόσο από μόνιμους κατοίκους της Ανεμότιας, όσο και από ανθρώπους που κατάγονται από το χωριό και ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Η συγκέντρωση των υπογραφών συνεχίζεται, με δυσκολία πολλών κατοίκων του χωριού να βάλουν και τη δική τους, αφού δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στο ίντερνετ.
Η επιστολή των κατοίκων της Ανεμότιας βρίσκεται ανηρτημένη στο blog www.anemotia.blogspot.com, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν επιπλέον την ιστοσελίδα www.anemotia.gr.gg ή να επικοινωνήσουν στο e-mail: anemotia_lesvou@yahoo.gr

ρεπορτάζ, Βαγγελιώ Χρηστίδου, εφημ. "Εμπρός", 11/12/2009 www.emprosnet.gr
Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Βαγγελιώ Χρηστίδου για το ενδιαφέρον της καθώς και για το χρόνο που αφιέρωσε για να ανέβει στο χωριό μας και να ετοιμάσει αυτό το ρεπορτάζ.

2 σχόλια:

Νίκος Άρχοντας είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο στην κ. Χρηστίδου που κινητοποιήθηκε άμεσα!

Arxontas Nikos είπε...

Αγαπητή κ. Χρηστίδου,

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το άρθρο σας στο ΕΜΠΡΟΣ και για το ότι επισκεφθήκατε την Ανεμοτια για να διαπιστώσετε και ιδίοις όμμασι ότι τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφουν οι blogger για να μην πούμε χειρότερα ακόμη. Και πάλι μπράβο σας. Τώρα όμως που ξέρετε την κατάσταση ελπίζω να συνεχίσετε την προσπάθεια και να εγκαλέσετε τους πολιτικούς του νησιού αν δεν πράξουν τίποτε από αυτά που υποσχέθηκαν (πχ Νομάρχης) ή αυτούς που δεν έχουν εμφανσιτεί ακόμη (πχ Δήμαρχος).

Ένας λάτρης του νησιού σας και της Ανεμότιας
και υπογράφων την Επιστολή Διαμαρτυρίας
Νίκος Άρχοντας