9 Δεκ 2009

Χωριά που αργοπεθαίνουν

"ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ".... έχει ως τίτλο στο άρθρο της η εφημερίδα "Δημοκράτης" αναφερόμενη στο χωριό μας (http://www.dimokratis.gr).
Αναδημοσιεύουμε λοιπόν το άρθρο αυτό, αφού ευχαριστήσουμε πολύ την εφημερίδα για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε.

" Τα προβλήματα της Ανεμώτιας που υποδηλώνουν σημάδια εγκατάλειψης, παρουσιάζει η επιτροπή δημοτών της Ανεμώτιας με έγγραφό της στο Νομάρχη Λέσβου, το Δήμαρχο Καλλονής και το Μητροπολίτη Μήθυμνας.
«Δεν έχει γίνει κανένας απολύτως καθαρισμός των χειμάρρων που διασχίζουν το χωριό. Στο ενδεχόμενο μιας έντονης βροχόπτωσης ο κίνδυνος να προκληθούν καταστροφές ή ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι υψηλός. Η δεύτερη είσοδος του χωριού έχει μετατραπεί σε χωματερή. Στο χώρο του ελαιοτριβείου τα σκουπίδια είναι «βουνό», με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Στο τελείωμα ενός από τα πιο όμορφα περιπατητικά μονοπάτια του νησιού, ο επισκέπτης αντικρίζει αυτή την καθόλου κολακευτική εικόνα για το χωριό αλλά και για το νησί μας γενικότερα. Χαρακτηριστική είναι η φθινοπωρινή επίσκεψη ενός γκρουπ γερμανών τουριστών που ανηφορίζοντας το μονοπάτι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους σωρούς των σκουπιδιών σχολιάζοντας ανάλογα αυτή την εικόνα. Αναρωτιόμαστε ποιος έχει την ευθύνη για την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία;


http://www.dimokratis.gr/index.php?id=11538&view_option=subject

Οι δημότες του Δ.Δ. Ανεμώτιας ζητούν την ευαισθητοποίηση του Νομάρχη, του Δημάρχου Καλλονής και του Μητροπολίτη Μηθύμνης.

Το δημοτικό σχολείο έκλεισε. Όμως αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της τέχνης των παππούδων μας, των ξακουστών σε όλο το νησί αλλά και τη Μικρά Ασία πετράδων. Ζητούμε αντί να αφήσετε το κτήριο του δημοτικού σχολείου να φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου, να ξεκινήσει η αποκατάστασή του. Δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού. Ένα πάγιο χρόνιο αίτημα των κατοίκων του χωριού αποτελεί η εγκατάσταση αναμεταδότη τηλεόρασης. Συγκοινωνία. Εδώ και λίγο καιρό αποτελεί νέα «μόδα», όταν υπάρχουν 1 ή 2 επιβάτες το λεωφορείο να τους αφήνει στη διασταύρωση 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Η Ανεμώτια συγκαταλέγονταν στις πιο παραγωγικές περιοχές λαδιού και γαλακτοκομικών προϊόντων του νησιού. Όμως, το ελαιοτριβείο και το τυροκομείο του χωριού έχουν παύσει να λειτουργούν. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για ποιο λόγο δεν λειτουργεί. Επίσης, εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει ιερέας στο χωριό. Παράκληση προς το Μητροπολίτη να δώσει άμεσα λύση στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά το χωριό έχει τρεις εν ενεργεία ιερείς που δυστυχώς λειτουργούν σε άλλες ενορίες. Άλλο βασικό θέμα η ανάδειξη και συντήρηση του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου ενός μνημείου του 17ου αι. και η συντήρηση των βυζαντινών εικόνων του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθώς και η συντήρηση του ναού από τις φθορές του χρόνου».



Δεν υπάρχουν σχόλια: