16 Μαΐ 2011

Προσοχή στις απομιμήσεις...

Αφού πλέoν η συζήτηση για το μέλλον του χωριού μας έχει φουντώσει για τα καλά, με αποκορύφωμα ασφαλώς την εκδήλωση-συνάντηση στις 8 Μάη για την «Ανεμώτια του Χθες του Σήμερα και του Αύριο» δράττομαι της ευκαιρίας ως μόνιμος κάτοικος να προεκτείνω κι άλλο αυτό το διάλογο.
Όλο αυτό το διάστημα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετές απόψεις - ιδέες όσο ποτέ άλλοτε, πράγμα που φανερώνει αφενός πως το ενδιαφέρον για το τόπο μας αναθερμάνθηκε και αφετέρου πως η Επιτροπή Δημοτών Ανεμώτιας πέτυχε το στόχο της που ήταν η κινητοποίηση του κόσμου και η στροφή του στα ουσιώδες πράγματα που μας αφορούν όλους.

Επειδή όμως στη ζωή και στη περίπτωση μας δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» άνθρωποι που θέλουνε το «καλό του χωριού» ή το «κακό του» αλλά πολιτικά συνειδητά ή ασυνείδητα άτομα, ας κοιτάξουμε καλύτερα τι κρύβεται πίσω από λέξεις που “παίζουν πολύ τελευταία” όπως ο «εθελοντισμός».

Ο εθελοντισμός που προβάλλεται πάρα πολύ τελευταία, στην ουσία αποσκοπεί στο να βρει στο πρόσωπο των δημοτών εκείνους που στα δύσκολα θα ξελασπώσουν το αποτυχημένο μοντέλο τοπικής διοίκησης. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι γνωστό σε όλο το νησί, το άγνωστο φαίνεται πως είναι για τους “διοικούντες” ο τρόπος που θα επιλυθεί και μας καλούν να το λύσουμε εμείς μέσα από φιέστες «εθελοντισμού».
Εμάς που μας χρέωσαν με ακόμα πιο ακριβά δημοτικά τέλη, εμάς που μας ζήτησαν προεκλογικά ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα ανακαλύπτουν «αδιέξοδα».
Μα καλά, σκέφτεστε πως εμείς δε θέλουμε να είναι καθαρό το χωριό μας; Αλλά γιατί να "λύσουμε" αυτό το πρόβλημα όταν πληρώνουμε (και με το παραπάνω) για να είναι καθαροί οι δρόμοι και όταν υπάρχουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι; Σε λίγο θα μας ζητήσουν, «εθελοντικά», πάντα, να αλλάζουμε το φώτα στις κολώνες ηλεκτροδότησης, να συντηρούμε κτήρια και δρόμους, να επισκευάζουμε το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης.

Υπάρχει «εθελοντισμός» και εθελοντισμός μη ξεγελιέστε, είναι διαφορετικό πράγμα να καθαρίζω το χαντάκι του αγροτικού δρόμου όταν βρέχει και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει και διαφορετικό να μαζεύω λεφτά για να τον συντηρήσω. Είναι άλλο πράγμα να βοηθάω στο να φτιαχτούν οι γραμμές του γηπέδου επειδή παίζει ο Ατρόμητος και είναι άλλο πράγμα να πληρώνω από τη τσέπη μου το γιατρό που πρέπει να παραβρίσκεται στον αγώνα.

Όπως καταλαβαίνετε, η αξιολόγηση είναι σημαντική στη προτεραιότητα που δίνουμε. Αυτό που είναι παράλογο είναι να βάζουμε στη πρώτη σειρά αιτήματα δευτερεύοντα για τους κατοίκους της Ανεμώτιας όταν δεν έχουμε καν περιφερειακό δρόμο όταν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι είναι δυσπρόσιτοι ακόμα και σε 4χ4.
Πρόσφατα οι αγρότες του χωριού μας ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρόμενοι για τη παρακράτηση του ΕΛΓΑ που χωρίς την συγκατάθεση τους αφαιρεί ακόμα και από τις καταθέσεις στη τράπεζα μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα το κάνει χωρίς δέσμευση για την ασφαλιστική κάλυψη, σε περίπτωση ζημιάς της παραγωγής ή του αγροτικού κεφαλαίου. Να λοιπόν μια χρήσιμη βοήθεια προς τους συγχωριανούς μας βοήθεια που μπορεί να πάρει και διαστάσεις ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου.

Το ουσιαστικό για το χωριό είναι να στηριχτούν τέτοιες προσπάθειες που δίνουν προοπτικές όπως: των αγροτών (που αποτελούν τον ενεργότερο πληθυσμό αυτή τη στιγμή) και του αθλητικού συλλόγου (του Ατρόμητου που έχει «τραβήξει» τη προσοχή των νεολαίων).

Ο κόσμος πρέπει να βγει δυναμικά στο προσκήνιο και να απαιτήσει μέσα από συλλόγους, σωματεία και επιτροπές αγώνα επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που τον αφορούν. Οι καιροί δεν απαιτούν εφησυχασμό αλλά ξεσηκωμό, απαιτούν συμμετοχή σε οργανωμένες μορφές δράσης που αμφισβητούν τη κυρίαρχη ιδεολογία της παρακμής και τη πολιτική της υποταγής.


Σταύρος Μαντατής



Δεν υπάρχουν σχόλια: