14 Μαΐ 2011

Προτάσεις από την Επιτροπή Δημοτών στην 1η Συνάντηση Ανεμωτισίων

Απόσπασμα της ομιλίας (χαιρετισμός και κατάθεση προτάσεων) από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Δημοτών στην 1η Συνάντηση Ανεμωτισίων:

Ν. Σμύρνη, 8 Μαΐου 2011,

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι,

Εκ μέρους της Επιτροπής Δημοτών Ανεμώτιας, σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην αποψινή μας συνάντηση.
Όπως ήδη γνωρίζετε, σκοπός της συνάντησης είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χωριό μας και η κατάθεση των απόψεων και των ενεργειών από τον καθένα μας προκειμένου να κάνουμε την ΑΝΕΜΩΤΙΑ μας να ξανανθίσει. Προκειμένου λοιπόν να μιλήσουν όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα, δεν θα ήθελα να σας κουράσω με μακροσκελείς τοποθετήσεις και αναφορές γι΄ αυτό λοιπόν θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.

Χρόνια τώρα το χωριό μας αντιμετωπίζει μεγάλα αλλά και μικρά καθημερινά προβλήματα. Στις παρέες των χωριανών σε σπίτια και καφενεία ακούγονταν και ακούγονται παράπονα για χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς των αγροτών και κτηνοτρόφων μας, για ανάγκη διάνοιξης των αγροτικών δρόμων, για την ολοένα αυξανόμενη ερήμωση του χωριού ως αποτέλεσμα της μη ύπαρξης δουλειάς κυρίως για τους νέους ανθρώπους, την περιοδική εμφάνιση γιατρού, για άνιση αντιμετώπιση του χωριού μας σε σχέση με άλλα χωριά κ.λπ.
Σε κάθε επίσκεψή μας στο τόπο μας ερχόμασταν αντιμέτωποι με την απογοήτευση και την μοιρολατρία.

Βλέποντας την κατάσταση αυτή αποφασίσαμε τον Νοέμβριο του 2009 να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τους συγχωριανούς μας προκειμένου να αναδειχθούν και να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα. Έτσι λοιπόν συστάθηκε η Επιτροπή Δημοτών αρχικά από τέσσερις συγχωριανούς μας η οποία στην πορεία πλαισιώθηκε με ακόμη πέντε. Ήρθαμε σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού αλλά και τους συγχωριανούς μας στην Αθήνα, έγινε μια αρχική καταγραφή των ζητημάτων και συντάξαμε επιστολή διαμαρτυρίας την οποία αποστείλαμε προς όλους τους υπεύθυνους φορείς αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού. Δημιουργήσαμε blog της Επιτροπής στο Internet, παράλληλα με το αυτό που ήδη υπήρχε, δηλαδή της Ανεμότιας, για να ενημερώνονται όλοι οι συγχωριανοί μας αφού εκεί αναρτούμε κάθε σχετική κίνησή μας (www.anemotia-lesvou.blogspot.com).

Την Επιστολή Διαμαρτυρίας υπέγραψαν 800 περίπου συγχωριανοί και φίλοι. Δεν σας κρύβουμε ότι μας ξάφνιασε ευχάριστα η μεγάλη ανταπόκριση και η μαζικότητα που είχε. Η στήριξη τους υπήρξε καθοριστική για να συνεχίσουμε. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις, μπορούμε να κάνουμε ΠΟΛΛΑ και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας.

Όπως καταλαβαίνετε η 800 αυτές υπογραφές ξάφνιασαν εκτός από εμάς και τους υπεύθυνους τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βέβαια για αυτούς η έκπληξη ήταν δυσάρεστη). Συναντηθήκαμε στα τέλη Ιανουαρίου 2010 με τον πρώην Νομάρχη Λέσβου κ. Βογιατζή, τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Βαλσαμίδη, τον πρώην Δήμαρχο Καλλονής κ. Φαναραδέλλη καθώς και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο. Θέσαμε υπόψη τους τα αιτήματά μας (οι επιστολές αυτές φέρουν Αριθμό Πρωτοκόλλου 270 και 599 της 29/01/2010 για Νομαρχία και Δήμο Καλλονής αντίστοιχα). Ταυτόχρονα με αντίστοιχες επιστολές μας στα ΜΜΕ ζητήσαμε την επίλυσή τους.

Μέχρι σήμερα από τα 20 αυτά αιτήματα που είχαν κατατεθεί πραγματοποιήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις του νησιού τα επτά (7) τα οποία είναι τα ακόλουθα:
· Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.
· Ασφαλτόστρωση της εισόδου του χωριού και φύτευση μικρών δενδρυλλίων.
· Υποτυπώδης καθαρισμός χειμάρρων πέρσι.
· Τοποθέτηση πλέγματος στην Πετραμίθρα για να σταματήσουν οι κατολισθήσεις βράχων.
· Τοποθέτηση Αναμεταδότη τηλεόρασης.
· Διευθέτηση δρομολογίων ΚΤΕΛ και άρνησης εισόδου στο χωριό μας.

Το κυριότερο όμως μέσα από όλη αυτή τη προσπάθεια το ΞΑΝΑΛΕΩ είναι ότι έγινε η αρχή μιας πιο μεγάλης κινητοποίησης των χωριανών.
Χαιρόμαστε πραγματικά ότι ακούγονται τώρα νέες φωνές, νέες προσπάθειες για κάτι καλύτερο για το δικό μας χωριό από νέους ανθρώπους και δηλώνουμε και εμείς παρών και μαζί με κάθε νέα φωνή, κάθε νέα πρωτοβουλία που ακούγεται για βελτίωση αυτού του όμορφου χωριού μας.

Ακούστηκαν όμως εκτός από φωνές και ψίθυροι, ευτυχώς από λίγους, ότι δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε τέτοιες κινήσεις γιατί δεν έχουμε τη νομιμότητα ενός συλλόγου ή ενός επισήμου φορέα… Εμείς λέμε: ΑΛΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, τόσα χρόνια απ΄το χωριό μας το μόνο που δεν έλειψε ήταν οι «νόμιμοι φορείς». Και σήμερα είμαστε εδώ για τα προβλήματα που τόσα χρόνια απ΄την αδιαφορία μας γιγαντώθηκαν. Ξεχνούν όμως, ή κάνουν ότι ξεχνούν, κάτι πολύ σημαντικό: τι καλύτερο και τι πιο νόμιμο όταν έχεις την ενυπόγραφη υποστήριξη 800 ατόμων, που ήταν άραγε τόσο καιρό όλοι αυτοί (οι νόμιμοι;).
Αυτοί που έχουν υπογράψει την επιστολή αυτή, αυτοί είναι που με δυναμικό τρόπο απαίτησαν από την Επιτροπή μας να διοργανωθεί η σημερινή συνάντηση για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ξαναζωντανεύσει το χωριό μας.

Θα ήθελα να απευθυνθώ προς τους κύριους βουλευτές του νησιού μας και ιδίως εκείνων που είχαν τόσα χρόνια την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να τους θέσω ένα απλό ερώτημα:
Εδώ και δύο (2) χρόνια υπάρχουν άπειρα δημοσιεύματα, σε εφημερίδες και ενημερωτικά blogs για τα προβλήματα της Ανεμότιας, δεν σας είδαμε, δεν σας ακούσαμε να πείτε έστω και μια λέξη γιατί ;;;
Να ρωτήσω τους κυρίους της Περιφερειακής και της Δημοτικής αρχής γιατί απαξιούν να απαντήσουν στην επιστολή που έχουν λάβει από τις 29 Ιανουαρίου 2011, μια επιστολή όχι απλά μιας επιτροπής αλλά 800 χωριανών;

Κύριοι αν νομίζετε ότι με τη σιωπή σας και την αδιαφορία σας θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα είστε γελασμένοι. Αλλά ούτε και δηλώνοντας αλληλέγγυοι με την προσπάθειά μας θα μας κάμψετε. Να είστε σίγουροι ότι όλοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ δε θα αφήσουμε την Ανεμοτια να ρημάξει, δεν θα αφήσουμε τη νεολαία αυτού του χωριού και τους μόνιμους κατοίκους του να υποφέρουν μέσα στη δική σας αδιαφορία, μέσα στα σκουπίδια, την εγκατάλειψη, την αδιαφορία. Θα μας έχετε δίπλα σε κάθε τι καλό αλλά θα μας βρείτε και ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας όσο αδιαφορείτε για τα δικά μας προβλήματα.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στο τοπικό συμβούλιο του χωριού μας. Μπορεί να γίνονται κάποια πράγματα για το χωριό ανώνυμα, επώνυμα, μεμονωμένα δεν έχει καμιά σημασία από ποιον, έχετε όμως μεγάλη ευθύνη να συντηρήσετε αυτά που γίνονται. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να πραγματοποιείται η τοποθέτηση αναμεταδότη (από το 2007 με επιστολή των κατοίκων είχε ζητηθεί) και τώρα να μην λειτουργεί γιατί κάποιος/κάποιοι βρήκαν πιο εύκολο να ξηλώσουν τα καλώδια από το να συντονίσουν την τηλεόρασή τους. Έχετε εκλεγεί για προστατεύετε την κοινοτική περιουσία, να υπηρετείτε το χωριό και τους χωριανούς. Είμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε ότι είμαστε μαζί σας σε ότι χρειαστείτε.

Είπα όμως ότι δεν θα σας κουράσω αλλά μάλλον το αντίθετο κάνω. Γι’ αυτό συντομεύω:

Η Επιτροπή Δημοτών Ανεμώτιας θεωρεί για να μπορέσει το χωριό μας να ξαναζωντανέψει πρέπει να συντονίσουμε την δράση μας προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα κρατήσουν τους νέους στο χωριό, στους κατωτέρω τομείς:

Έργα που θα βοηθήσουν στην Τουριστική Ανάδειξη του χωριού μας:

1. Ανάδειξη Αρχοντικού Αιμιλίας Γιαννοπούλου. Η επισκευή και διαμόρφωση του είχαν προενταχθεί στο Πρόγραμμα "Θησέας", όμως τελικά η αδιαφορία και εδώ ήταν η αιτία που χάθηκε η ευκαιρία αυτή. Ζητάμε να ενταχθεί στα νέα προγράμματα και προτείνουμε την διαμόρφωσή του ως ξενώνα με αποκλειστικούς φορείς τον Δήμο και ΝΠΙΔ του χωριού (π.χ. ένας συνεταιρισμός από τους υπάρχοντες ή δημιουργία νέου).
2. Ενίσχυση προβολής του χωριού μέσα από τους Τουριστικούς Οδηγούς της Νομαρχίας και του Δήμου.
3. Ανάδειξη Εκκλησίας Αγ. Γεωργίου (να είναι εύκολα επισκέψιμη). Αποτελεί ένα μνημείο του 17ου αι. Παράλληλα με την εκκλησία της μεταμόρφωσης μπορούμε και εμείς να διεκδικήσουμε ένα πολύ μικρό αλλά σημαντικό για τον τόπο μας μερίδιο από τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό.
4. Θα έχετε σίγουρα δει τους χάρτες που έχουν τοποθετηθεί μέσα και έξω από το χωριό σχετικά με τα περιπατικά μονοπάτια που υπάρχουν τριγύρω από το χωριό. Όπως επίσης θα είδατε και σκόρπιους τουρίστες να διασχίζουν το χωριό χωρίς να σταματάνε. Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας αυτές την φυσική ομορφιά παράλληλα με τον Ξενώνα και τις Εκκλησίες μπορούμε σίγουρα να δώσουμε ώθηση σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά στον τόπο τους (ταβέρνα, αγροτουριστικές ασχολίες, πώληση τοπικών προϊόντων –σταφύλια, λάδι, τυρί, παξιμάδια κ.λπ.). Σημαντικό όπλο του χωριού πρέπει να αποτελέσει και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προκειμένου να ανοίξει τα φτερά του και εκτός του χωριού μας.
5. Έχει ανασταλεί η λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού (ελαιοτριβείο, τυροκομείο). Ζητούμε την παρέμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου για βοήθεια και επαναλειτουργία του συνεταιρισμού του χωριού μας.

Βέβαια όταν θέλεις να κάνεις γνωστό το χωριό σου και να το επισκέπτονται πρέπει να έχεις ρίξει το βλέμμα σου και στα απαραίτητα έργα υποδομής όπως:

Έργα Υποδομής:

1. Κληρονομιά Βλάμη: Πρέπει επιτέλους να ενημερωθούν επίσημα οι κάτοικοι του χωριού για την τύχη της (τι ποσό είναι κ.λπ.). Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου μας προηγουμένως μας έδωσε μια εικόνα της κατάστασης. Με τα χρήματα αυτά, χρήματα τονίζω που έχουν δωρηθεί στο χωριό μας και όχι σε δήμο, και εφόσον οι όροι της διαθήκης το επιτρέπουν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του χωριού.

2. Ασφαλτόστρωση (ή έστω τσιμεντόστρωση) περιφερειακού δρόμου του χωριού (Νεκροταφείο-Υδραγωγείο) και διάνοιξη του μέχρι και το δημοτικό σχολείο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στον έναν και μοναδικό (στενό) δρόμο που διασχίζει το χωριό αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο άνω μέρος του χωριού των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, λοιπά κρατικά και δημοτικά οχήματα).
Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση από τον δρόμο αυτό ξεκινάει το δάσος στο οποίο πρέπει σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις (αντιπυρικές ζώνες).

3. Ασφαλτόστρωση δρόμου Παράκοιλα-Ανεμώτια. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του χωριού από την περιοχή της Σκάλας Καλλονής αλλά και τον οδικό άξονα Μεσότοπου-Ερεσού. Τονίζω ιδιαίτερα, ότι αποτελεί την πιο σύντομη πρόσβαση των κάτοικων στην πόλη της Καλλονής, στο Κέντρο Υγείας, ενώ ήδη το 20% του δρόμου είναι έτοιμο.

4. Συντήρηση κτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην είσοδο του χωριού. Προτείνουμε την αξιοποίηση του ως λαογραφικού μουσείου/πολιτιστικού κέντρου με ταυτόχρονη εφαρμογή της πρότασης του Κύριλλου Χυδεριώτη για χρήση του ως χώρο Η/Υ και internet.
Ανάδειξη της πέτρινης επιφάνειας του κτηρίου (ξύσιμο σοβάδων) και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και φωτισμού αυτών. Από το πρώην Δήμο Καλλονής, όπως μας είχε πληροφορήσει όταν συναντηθήκαμε ο κ. Φαναραδέλλης έχει εγκριθεί αρχικά ποσό ΕΥΡΩ 40 χιλ. περίπου και αναμενόταν η μελέτη μηχανικού.

Σημειώνεται ότι υπάρχει και το κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (1898) το οποίο χρήζει και αυτό συντήρησης.

Άλλα σημαντικά σχετικά με θέματα υγείας και όχι μόνο:

1. Σκουπίδια: Απομάκρυνση από το χώρο της ζωαγοράς (ελαιοτριβείο) των απορριμμάτων και τοποθέτησή τους σε χώρο απόθεσης μη ορατό. Εναλλακτικά προτείνεται, στο υπάρχον σημείο (ζωαγορά), η τοποθέτηση δύο (2) κοντέινερ τα οποία όμως θα αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Πρέπει να μαζευτούν όλα τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται στις 2 εισόδους του χωριού - Ν. 1650/86 (Φ.Ε.Κ. 160Α, 1986), για την προστασία του περιβάλλοντος.
2. Σύνδεση των σπιτιών στο κάτω μέρος του χωριού με το αποχετευτικό δίκτυο.

3. Καθαρισμός χειμάρρων: έχει εγκριθεί ποσό Ευρώ 13.000 συνολικά για χείμαρρους του χωριού και την «Ποταμιά» (απόφαση Ν.Σ. Νο 128/23.12.2009). Συντήρηση τοιχίων των ρεμάτων (όλα είναι πέτρινα και δεν έχουν συντηρηθεί) καθώς και «μάζεμα» των αποχετεύσεων που ρέουν μέσα στους χείμαρρους. Ετήσιος καθαρισμός τους και όχι μόνο μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων.

4. Συντήρηση λιθόστρωτων: Σύμφωνα με δήλωση του Δήμου Καλλονής είχε εγκριθεί ποσό Ευρώ 6.500 για την συντήρησή τους εντός του έτους 2010 (σύμφωνα με σχετική επιστολή που στάλθηκε σε εμάς με ημερομηνία 5.1.2010). Αποκατάσταση δεν έγινε. Αναμένουμε…

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση των λιθόστρωτων πρέπει να είναι σταδιακή και ΟΧΙ η εύκολη λύση επάλειψης με τσιμέντο.

5. Διάνοιξη αγροτικών δρόμων για εύκολη πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων όπως και συντήρηση του δασικού δρόμου προς την «Καλή Λαγκάδα».

6. Παρουσία σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοτικού υπαλλήλου (γραμματέα) στο χωριό προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ) και κυρίως οι ηλικιωμένοι που αδυνατούν να κατέβουν στην Καλλονή (όπως ίσχυε και παλαιότερα).

7. Όπως έχετε πληροφορηθεί φέτος μας έκανε υπερήφανους με την συμμετοχή του στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ο “Ατρόμητος Ανεμότιας”. Είμαστε σίγουροι ότι θα σταθείτε αρωγοί σε αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια των συγχωριανών μας για ανάδειξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και θα στηρίξετε την ομάδα μας με όποιο τρόπο μπορείτε.
Στο χέρι μας είναι η σημερινή συνάντηση να γίνει η νέα αρχή για όλους μας. Να είμαστε όλοι παρόντες έξω και πέρα από προσωπικές και κομματικές ίντριγκες μόνο για ένα σκοπό, το καλό του χωριού μας.
Ας αναλάβουμε εθελοντικές πρωτοβουλίες (εκεί που πρέπει να υπάρχει εθελοντισμός και όχι υποκαθιστώντας τις πληρωμένες και υποχρεωτικές υπηρεσίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), ας βοηθήσουμε τη τοπική αγορά, ας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την αθλητική ομάδα, το αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών και καθένα μας που θα κάνει κάτι για το χωριό μας.

 
Σας ευχαριστώ





1 σχόλιο:

ΕΥΑ ΚΑΦΕΤΖΗ είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ Δ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ:ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΕΜΩΤΙΣΙΩΝ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Μ.καιΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ.ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΚΕΠΗ,(ΣΤΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ),ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΡΑΜΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.