23 Μαΐ 2011

Διεθνές έτος ντροπής...

Διεθνές Έτος Εθελοντισμού το 2011 και από την αρχή της χρονιάς όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για τους ανθρώπους που με μόνη επιβράβευση την ηθική ικανοποίηση πως έπραξαν το καθήκον τους, καθαρίζουν, κλαδεύουν προστατεύουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή και το περιβάλλον.
Κι όμως… Το «Ε» σήμερα αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα του εθελοντισμού στη Λέσβο.

Τρεις περιπτώσεις που οι εθελοντές, οι οποίοι πολλές φορές επί 12 μήνες το χρόνο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές και άλλες καταστροφές, αντιμετωπίζονται από την αρμόδια Πολιτεία και τα όργανά της κυριολεκτικά σαν οι παρίες της καθημερινότητας. Σαν η εύκολη λύση για να καλυφθούν ευθύνες και αδιαφορία για τα καθημερινά, μερικές φορές σοβαρά, προβλήματα, που είναι ευθύνη όχι φυσικά των εθελοντών, αλλά του κράτους.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα πληρωθεί η ασφάλεια του δασοπυροσβεστικού οχήματος που έχει παραχωρηθεί στο Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου. Κόστος της ασφάλειας, περί τα 600 ευρώ, ενώ άμεση είναι η ανάγκη συντήρησης αλλά και επισκευής του οχήματος που επιχειρεί 12 μήνες το χρόνο. Το καλοκαίρι σε δασικές πυρκαγιές, αλλά και στην πυρασφάλεια, αλλά και το χειμώνα, μια και είναι τέτοιου μεγέθους που ενδείκνυται για κινήσεις σε στενά δρομάκια της πόλης και των χωριών της υπαίθρου, εκεί που τα μεγάλα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν μπορούν να φτάσουν.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι εθελοντές πυροσβέστες μέλη του Σωματείου, οι άνθρωποι που περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους περιμένοντας να αντιμετωπίσουν το κακό της φωτιάς στη φύση και σε σπίτια… βγήκαν στη γύρα. Και μαζεύουν χρήματα, τα 1.500 ευρώ που απαιτούνται για να συνεχίσουν να προσφέρουν!

Ανάλογη η κατάσταση στο δασοπυροσβεστικό όχημα που από το 2000 έχει παραχωρηθεί στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου. Αυτό, αφού έχει επιχειρήσει σε όλες τις δασικές πυρκαγιές που έχουν υπάρξει στο νησί 11 τώρα χρόνια, εδώ και δύο μήνες παραμένει ΑΚΙΝΗΤΟ!

Οι απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται ώστε το αυτοκίνητο να μπορέσει ξανά με τους εθελοντές του Πλωμαρίου να επιχειρήσει με ασφάλεια, κοστίζουν περί τις 5.000 ευρώ. Ποσό που φυσικά οι εθελοντές δε διαθέτουν.

Πίσω, παπά, τα στέφανα…

Το καλοκαίρι τού 2009, σε επίσημη τελετή στην αυλή τού τότε Υπουργείου Αιγαίου, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παραδόθηκε μια μοτοσυκλέτα τύπου εντούρο στο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου. Σκοπός, να επιχειρούν στελέχη του σε δύσβατες περιοχές, τόσο σε περιπτώσεις δασοπροστασίας, όσο και σε περιπτώσεις δασοπυρόσβεσης. Και πραγματικά έτσι έγινε…
Ώσπου ξαφνικά, ένα χρόνο μετά, πέρυσι το καλοκαίρι, διαπιστώθηκε ότι η μοτοσυκλέτα έπρεπε να επιστραφεί αφού είχε κρατική πινακίδα και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτη. Οι προτάσεις ξεπεράσματος της γραφειοκρατίας που χαρακτήριζε την άποψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πλέον έπεσαν στο κενό. Τελικά στο Σύνδεσμο δόθηκε μια μικρή χρηματοδότηση ικανή για ένα… παπάκι και η μοτοσυκλέτα επιστράφηκε στη Γενική Γραμματεία, όπου και σαπίζει ακίνητη πλέον.

Και τώρα

Σε λίγες μέρες οι εθελοντές θα ξεχυθούν και πάλι στη λεσβιακή ύπαιθρο, συνεχίζοντας να δίνουν τη μάχη τους για την προστασία της. Με το νου όμως πού; Στα μέσα αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που δεν έχουν πια; Ή στα ελάχιστα χρήματα που έλειψαν, με αποτέλεσμα να ζητιανεύουν για να μπορέσουν να προσφέρουν;

Σε περίπτωση μιας δασικής πυρκαγιάς στη Λέσβο, οι πραγματικά υπεύθυνοι για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας ας θυμηθούν το σημερινό ρεπορτάζ.


του Στρ. Μπαλάσκα -emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: