10 Μαΐ 2011

Επιστολή παρέμβασης στην συνάντηση Ανεμωτισίων από τον Σύνδεσμο "ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ"

Ενόψει της 1ης συνάντησης Ανεμωτισίων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή λάβαμε την κατωτέρω ανοικτή επιστολή του "Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου":


Α Ν Ο Ι Κ Τ Η  Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Στην δημοσιοποίηση της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ του Συνδέσμου μας προ έτους περίπου, αφού με σαφήνεια περιγράφαμε τις διαπιστώσεις μας εν αναφορά προς το έλλειμμα φροντίδας της Πολιτείας προς το νησί μας, ( το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Κρήτη), τον ένα αιώνα ελευθέρου εθνικού του βίου, καταλήγαμε:

«Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε ο Σύνδεσμός μας, «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» τους χαλεπούς αυτούς καιρούς που βρίσκεται η Πατρίδα μας αντιμετωπίζοντας καταστάσεις υπάρξεως και εθνικής ακόμη κυριαρχίας να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την γενέτειρά μας νήσο, ………… ώστε να μπορέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του αυτός να συμβάλλει στην αναπλήρωση αυτών που η Ελληνική Πολιτεία δεν προσέφερε στη Λέσβο, τον ένα αιώνα τώρα ελεύθερου εθνικού βίου της».

Πέραν τον όποιων ως στιγμής παρεμβάσεων μας αλλά και δράσεων μας συλλογικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας μας, θεωρούμε ότι τούτο είναι ελάχιστο στο να υπάρξει επί τέλους η κατά κεραία έστω κάλυψη του ελλείμματος φροντίδας της Πολιτείας με τη διάθεση των απαιτουμένων κονδυλίων και την πραγματοποίηση των αντιστοίχων αναπτυξιακών έργων στο νησί μας. Θεωρούμε δε ότι την εποχή της Τρόϊκας και των αυξημένων φημών περί πτωχεύσεως της χώρας, επιμηκύνσεως, κ.λπ. ο εκ μέρος του συνδέσμου μας εξακοντισμός διεκδικήσεων υπέρ του τόπου μας, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί από κάποιους, ανεδαφικός και ακόμη ότι αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό και μόνο. Τούτο δε άσχετα κι’ αν ως ενεργοί Λέσβιοι Πολίτες εμείς αυτό το έχουμε επισημάνει και προβάλλει από πολλών ετών.

Βεβαίως αυτά τα οποία μπορούν να λεχθούν ως προς τι δεν προσέφερε η Ελληνική Πολιτεία στο γενέθλιο τόπο μας θα μπορούσαν να είναι πλείστα όσα, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δράσεων, ενδιαφερόντων και αναγκών για να καταδειχθεί το έλλειμμα φροντίδας της προς την Λέσβο. Αυτής που ασφαλώς δεν κατεδείχθει όπως θα έπρεπε στην πράξη από το 1912, αφ’ ότου το νησί μας απελευθερώθηκε και έκτοτε διάγει ελεύθερο εθνικό βίο. Όμως ένα μέτρο που ως ¨Λυδία λίθος¨ καταδεικνύει του λόγου το αληθές ως προς αυτό στην πράξη, είναι τα χρήματα που ανήκαν στο νησί μας από τα 86,5 δισεκατομμύρια Ευρώ των τεσσάρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα οποία ατυχώς δεν ήρθαν στον τόπο μας. Τούτο δε διότι στη βάση της αναλογικότητας και ισοτιμίας των πολιτών που προβλέπει το Σύνταγμα της Πατρίδας μας, για το νησί μας πληθυσμού 100.000 κατοίκων θα έπρεπε εξ αυτών να του είχε διατεθεί το ποσό της τάξεως του ενός (1) δισεκατομμυρίου Ευρώ (και με την εθνική συμμετοχή με προσαύξηση κατά 25 %) το ποσό των χρημάτων αυτών θα έπρεπε να είναι της τάξεως των 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ. Είναι δε προφανές ότι εφ’ όσον ο Πακτωλός αυτός των χρημάτων είχε διατεθεί στο νησί μας θα είχαν πραγματοποιηθεί τα όποια έργα υποδομής και κυρίως έργα μεγάλης κλίμακος( Λιμάνια, Νέο Αεροδρόμιο, Οδικοί Άξονες, εργοστάσιο ΔΕΗ, φράγμα Τσικνιά κ.αλ, Αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών (Γεωθερμία, κ.άλ.), κ.λπ., που θα είχαν δρομολογήσει επί τέλους την σκοπούμενη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του νησιού μας και απάλειψη τελικά των διαφαινομένων στοιχείων της ερημοποίησής της κυρίως των χωριών μας. Ατυχώς το ποσό που έχει εισρεύσει στο νησί μας από τα 1.250 αυτά εκατομμύρια Ευρώ, είναι λιγότερα από 100 εκατομμύρια Ευρώ μόνο !!!! και τούτα διετέθησαν για έργα που μετρώνται στα δάκτυλα μιας παλάμης και που ο καθένας μας τα γνωρίζει (δρόμος Παγανής – Λάρσου, Παρακαμπτήριος Δρόμος Παμφύλων, Φράγμα Ερεσού, δρόμος Λάρσου – Αρίσβης, Βόρεια Παράκαμψη Μυτιλήνης, Μαρίνα Μυτιλήνης και μερικά ακόμη ήσσονος σπουδαιότητας).

Η προ ημερών μία ακόμη εξαγγελία, πέραν αυτών των δύο Πρωθυπουργικών (κ.κ. Σημίτη, Καραμανλή) κατά την τελευταία 15ετία και του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού κ. Ρέππα προ οκτώ μηνών, η γενομένη αυτή τη φορά από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕ.ΚΑ κ. Σηφουνάκη, που εκλέγεται στο νησί μας, αθροιζόμενα ανέρχονται στο ποσό των ~ 85 εκατομμυρίων Ευρώ (Δρόμος Καλλονής – Σιγρίου ~ 50 εκατομ., Δρόμος Καλλονής – Πέτρας ~ 20 εκατομ, Λιμάνι Σιγρίου ~ 15 εκατομ.). Βεβαίως σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 155 εκατομ. Ευρώ (κατά σχετική προ τριών ετών επιστολή του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου) τα οποία θα πρέπει να προστεθούν, αφού όπως ο κ. Σηφουνάκης ως αρμόδιος επί του αντικειμένου Υπουργός και του Ενεργειακού τομέα διαβεβαίωσε εμφαντικά ότι το νησί μας « … επείγει να αποκτήσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο (ΔΕΗ).». Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα διατεθεί από την Πολιτεία και αυτό το ποσό των 155 αυτών εκατ. Ευρώ.

Εν πάσει περιπτώσει ευελπιστούμε ότι τα εξαγγελθέντα από τον κ. Σηφουνάκη αυτά έργα θα ολοκληρωθούν επί τέλους για το νησί μας μέσα στον ορίζοντα των επομένων 5 -10 ετών.

Πάντως και αν ακόμη πραγματοποιηθούν αυτά τα έργα, με τη διάθεση του ποσού των 235 - 250 εκατομμυρίων είναι προφανές ότι από τα 1.250 εκατ. Ευρώ κατά τα ως άνω, η Πολιτεία θα εξακολουθεί να οφείλει στο νησί μας ποσά της τάξεως των 900.000.000 Ευρώ.

Οι σχετικές δημοσιεύσεις των Λεσβιακών εφημερίδων που παρουσίασαν την συνέντευξη Τύπου της 19.4.2011 του Υπουργού κ. Σηφουνάκη είχαν τα ακόλουθα κύριο Τίτλο :

τα ΝΕΑ της Λέσβου ………………………………. «¨Στις καλένδες¨ τα έργα;»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ………………….. «Ώριμα ή σχεδόν ώριμα» τα μεγάλα έργα
ΕΜΠΡΟΣ ……………………………... «ΞΕΚΙΝΑ ο δρόμος Καλλονής – Σίγρι»


Πάντως εμείς κρατούμε την θετική προσέγγιση του πράγματος, την κατά τον τίτλο του ΕΜΠΡΟΣ, παρ’ όλο ότι εξ αντικειμένου δίδεται και πάλι αναβολή της έναρξης του μεγάλου αυτού οδικού άξονα κατά 7 και πάλι μήνες.

Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε με την πραγμάτωση των έργων αυτών στα πλαίσια του ΕΣΠΑ κατά τη συνέντευξη του κ. Υπουργού να αρχίσει η πολυπόθητη ανάπτυξη της Λέσβου, ώστε τελικά να αποτραπεί η διαφαινομένη ερήμωση της (κυρίως των χωριών μας) της ακριτικής αυτής νήσου, στον Εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου μας.

Με τιμή


Πίνακας Παραληπτών.
1) Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
2) Υπουργός Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου
3) Υπουργός Επικοινωνιών Μεταφορών και Δικτύων κ . Δημ. Ρέππας
4) Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. κα Τ. Μπιρμπίλη
5) Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλή
6) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου κ.κ.
Ν. Σηφουνάκης, Σπ. Γαληνός, Στ. Σκοπελίτης
7) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φ. Χατζημιχάλης
8) Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημ. Χαλκιώτης
9) Δήμαρχος της Λέσβου κ. Δ.Βουνάτσος
10) Πρόεδρος τη ΤΕΔΚ κ. Ε. Ζαμτράκης
11) Οι Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λέσβου
12) Η ΟΛΣΑ και οι πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι
13) Ο Παροικιακός τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: