14 Δεκ 2009

Στροφή του βλέμματος στην Ανεμότια

Άλλο ένα άρθρο της κ. Βαγγελιώς Χρηστίδου στην εφημερίδα "Εμπρός"

"Τόπο φαίνεται πως «έπιασε» ήδη η επιστολή που κάτοικοι της Ανεμότιας έστειλαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες στη νομαρχία Λέσβου, στο δήμο Καλλονής και στη Μητρόπολη Μήθυμνας, στην οποία εκθέτουν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που το χωριό αντιμετωπίζει και τα οποία παρουσιάζαμε χθες σε σχετικό ρεπορτάζ-οδοιπορικό. Η νομαρχία Λέσβου έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για τη διευθέτηση κάποιων από αυτά, προσφερόμενη να αναλάβει τη χρηματοδότηση, ζητώντας ωστόσο και τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων - του δήμου Καλλονής και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας και παρουσία τόσο του δημάρχου Καλλονής, Δημήτρη Φαναραδέλλη, όσο και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ιωάννη Ατσικμπάση, επισκέφθηκαν την Ανεμότια, με αφορμή ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σε λιθόχτιστο γεφύρι στην είσοδο του χωριού, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση.



Δεσμεύσεις και συστάσεις
Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που ο νομάρχης Λέσβου απέστειλε στο δήμο Καλλονής (μπορείτε να την διαβάσετε Εδώ
), στο πλαίσιο της επίσκεψης και της συζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Βαλσαμίδης ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς για το αίτημα που θέτουν στην επιστολή οι κάτοικοι, για χρηματοδότηση των εργασιών για τον καθαρισμό των χειμάρρων που διέρχονται από τον οικισμό.
Έτσι, ενώ για το ζήτημα του γεφυριού που καταρρέει η νομαρχία δεσμεύτηκε να εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, αντιστοίχως δεσμεύτηκε και για τη χρηματοδότηση των εργασιών καθαρισμού των χειμάρρων, κάτι που όπως αναφέρει η επιστολή έχει ήδη ξεκινήσει με μέριμνα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου.


«Όπως θα παρατηρήσατε κατά την επίσκεψή σας, υπάρχουν πολλά ρυάκια που περνάνε μέσα από το χωριό», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Βαλσαμίδης. «Εμείς δεσμευτήκαμε να χρηματοδοτήσουμε τον καθαρισμό, εφόσον τον ξεκινήσει με ευθύνη του ο δήμος.»
Σχετικά με τη χωματερή στην οποία έχει μετατραπεί η έξοδος του χωριού, η νομαρχία τονίζει ότι στο δήμο Καλλονής λειτουργεί ήδη μια παράνομη χωματερή στον Πετσοφά και ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί καμμία νέα. Καλεί, έτσι, το δήμαρχο Καλλονής, κ. Φαναραδέλλη, να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των απορριμμάτων από την Ανεμότια και τη μεταφορά τους στον Πετσοφά.
Να σημειωθεί ότι η νομαρχία έχει ήδη προγραμματίσει την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί από τον κεντρικό μέχρι την Ανεμότια, καθώς και την τοποθέτηση μεταλλικών κολώνων ασφαλείας σε ορισμένα σημεία του, εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα στο επόμενο διάστημα.


Και μέριμνα για τον Άγιο Γεώργιο
Επιπλέον, χθες το πρωί ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης έστειλε επιστολή προς τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τη δυνατότητα σύνταξης από την υπηρεσία της απαραίτητης μελέτης για τη συντήρηση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου της Ανεμότιας, ενός από τους παλαιότερους ναούς, που κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε το 1704 και οι φθορές του χρόνου είναι πλέον πολύ εμφανείς στο εσωτερικό του.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστολή, η νομαρχία προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης των οικονομικών πόρων που θα χρειαστούν, προκειμένου να συνταχθεί η απαραίτητη μελέτη.
Υπάρχει απάντηση του νομάρχη προς τους ίδιους και μια επιστολή που έχουμε στείλει σήμερα στην κ. Λούπου για το θέμα της εκκλησίας, προκειμένου να προχωρήσει σε κάποια μελέτη για την αποκατάσταση του ναού και να γίνει η χρηματοδότηση της μελέτης (σήμερα την έστειλαν).
Σύμφωνα, πάντως, με τον αντινομάρχη - ο οποίος υποστηρίζει πως μέχρι πριν από λίγες μέρες που έλαβε την επιστολή, δε γνώριζε τα εν λόγω προβλήματα - η νομαρχία έχει απαντήσει ήδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεμότιας, καλώντας τους συντάκτες και όσους την υπογράφουν, να συζητήσουν από κοινού για το πώς μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω."


Βαγγελιώ Χρηστίδου, 12/12/2009, (http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=24edc771-2a27-4652-a7bd-41a24bc0231c)


Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, πολλά οφείλουμε για την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων στην κυρία Β. Χρηστίδου που με θέρμη "αγκάλιασε" την προσπάθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: