5 Ιαν 2010

Απάντηση από τον Δήμο Καλλονής

Λάβαμε σήμερα την απάντηση του Δήμου Καλλονής σχετικά με τα θέματα που θίγουμε στην ανοιχτή επιστολή μας.

Αξιότιμοι Κύριοι

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι την επιστολή διαμαρτυρίας σας την έλαβα στις 17/12/09, έχοντας λάβει γνώση μόνο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις εφημερίδες. Θεωρώ ότι ενώ έχει συνταχτεί στις 14/11/09, θα έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο μου πολύ νωρίτερα, ώστε να σας δοθούν και οι ανάλογες διευκρινήσεις.

Κατά διαβεβαίωση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου ο καθαρισμός των Χειμάρρων γίνεται σε ετήσια βάση.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ποτέ στη διάρκεια της τριετούς θητείας μου δεν παρουσιάστηκε το παραμικρό πρόβλημα από πλημμυρικά φαινόμενα στην εν λόγο περιοχή.

Ο χώρος του ελαιοτριβείου χρησιμοποιείται-μετα από πρόταση του Τ.Σ.- ως χώρος συγκέντρωσης αδρανών υλικών και όχι οικιακών απορριμμάτων, τα οποία και απομακρύνονται με τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Αυτό έγινε όπως και σε άλλα Δημ. Διαμερίσματα για να μην απορρίπτονται ανεξέλεγκτα οπουδήποτε, καθώς δεν υπάρχει η βούληση των κατοίκων να τα φέρουν στη μια και μοναδική χωματερή στην Καλλονή. Η απομάκρυνση των απορριμμάτων από το χώρο του ελαιοτριβείου γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα μηχανήματα του Δήμου.

Για το Δημοτικό Σχολείο έχουμε έρθει σε επαφή με Μηχανικό μελετητή, για τη συντήρηση του κτηρίου και περιμένουμε την τελική μελέτη.

Για τη συντήρηση των λιθόστρωτων, το Τοπικό Συμβούλιο Ανεμώτιας και ο Πρόεδρος, έχουν προβλέψει στο τεχνικό πρόγραμμα ένα ποσό ύψους 6,500 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί γι’ αυτόν τον σκοπό μέσα στο έτος 2010.

Για το θέμα του αναμεταδότη, το πληροφορούμαι πρώτη φορά μέσω της επιστολής σας. Θα το εξετάσω σε συνεργασία με τον πρόεδρο και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν.

Όσον αφορά το πρόβλημα της συγκοινωνίας, νομίζω ότι η λύση έχει δοθεί με την διάνοιξη της στροφής του στην είσοδο του χωριού ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για το λεωφορείο, και ως εκ τούτου να γίνεται πλέον κανονικά το δρομολόγιο.


Ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω να τα πούμε κάποια στιγμή και από κοντά.



Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΝΑΡΑΔΕΛΛΗΣ


Μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας πάνω στις εικόνες που ακολουθούν.

Θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις σχετικά με την ανωτέρω επιστολή.
Σχολιάζοντας λοιπόν τα θέματα που θίγονται, κατά τη σειρά που αναφέρονται, έχουμε να τονίσουμε τα εξής:

Κύρια και πάνω απ΄όλα: Εμείς απευθυνόμαστε στον Δήμο Καλλονής (ως φορέα) και αναγκαστικά στον εκάστοτε Δήμαρχο και όχι στον κ. Φαναραδέλλη προσωπικά που τιμούμε και εκτιμάμε σαν άτομο, αλλά που αυτή την χρονική στιγμή κατέχει το αξίωμα του δήμαρχου. Οι παραλείψεις λοιπόν θεωρούμε πως έχουν σωρευτικό χαρακτήρα με την έννοια ότι υπεύθυνες είναι και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου.

Είδος ανοιχτής επιστολής: Καταρχήν η επιστολή μας νομίζουμε ότι είναι περισσότερο «επιστολή ανησυχίας» με διατύπωση κάποιων από τα αιτήματα των κατοίκων του χωριού, παρά «επιστολή διαμαρτυρίας»…

Ημερομηνία επιστολής: Πράγματι η επιστολή έχει αναρτηθεί στις 14/11/2009. Όμως, είναι πιστεύουμε αυτονόητο ότι προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι συγχωριανοί μας πρέπει να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να παραμείνει έτσι ώστε να υπογράψουν. Και πράγματι, όταν μετά από ένα μήνα αποφασίσαμε πως είναι καιρός να κοινοποιηθεί είχαν μαζευτεί ήδη 100 υπογραφές! Έτσι στάλθηκε με mail, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, στις 08/12/2009 σε Νομαρχία, Δήμο Καλλονής και Μητρόπολη Μηθύμνης με κοινοποίηση στον έντυπο τύπο του νησιού (σε όσες εφημερίδες μπορούσαμε να βρούμε email) και λίγες μέρες αργότερα (11/12/2009) στάλθηκε και ταχυδρομικά. Η Νομαρχία, μας απάντησε αμέσως (!) την επόμενη ημέρα, 09/12/2009, επίσης ηλεκτρονικά (http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/12/blog-post_884.html
), χωρίς να θέτει θέμα μη λήψης της επιστολής ταχυδρομικά, και εκτός αυτού συνεχίζει να μας ενημερώνει σχετικά με την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων μας. Για το θέμα αυτό όμως έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτησή μας


Καθαρισμός Χειμάρρων: Οι εικόνες που έχουμε δημοσιεύσει (http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/12/blog-post_4812.html) δείχνουν έναν από τους χείμαρρους του χωριού με «πυκνή βλάστηση». Προφανώς λοιπόν αυτό δεν είναι καθαρισμός. Εκτός αυτού, και εάν πράγματι ήταν καθαρισμένοι, τότε γιατί η Νομαρχία ενέκρινε την πίστωση ποσού € 6.500 για καθαρισμό των χειμάρρων (http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/12/blog-post_30.html
);
Τέλος, πράγματι πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν υπάρξει όμως, το κακό συμβαίνει μια φορά.

«Χώρος συγκέντρωσης αδρανών υλικών»: Και πάλι από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι εκτός των αδρανών υλικών συγκεντρώνονται και απορρίμματα. Δεν είναι τόσο τακτική η απομάκρυνση των απορριμμάτων με μέσα του Δήμου και οι κάτοικοι «δεν έχουν την βούληση να τα φέρουν» στην κεντρική χωματερή του Πετσοφά διότι μεσολαβούν 17 χλμ μέχρι εκεί.
Όμως μην ξεχνάμε πως εάν ένα χωριό θέλει να αναδείξει την φυσική ομορφιά του και να διατηρήσει την παραδοσιακή του μορφή δεν τοποθετούνται σκουπίδια σε μια από τις εισόδους του. Και πράγματι, δεν είναι τουλάχιστον οξύμωρο να λέμε ότι «ο χώρος του ελαιοτριβείου χρησιμοποιείται -μετά από πρόταση του Τ.Σ.- ως χώρος συγκέντρωσης αδρανών υλικών και όχι οικιακών απορριμμάτων»;
Και εδώ έχει επισημανθεί από την Νομαρχία (http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/12/blog-post_884.html) πως πρέπει να απομακρυνθεί. Άλλωστε η νομοθεσία (Ελληνική και Ε.Ε.) καθιστούν ανέφικτη την δημιουργία τέτοιων χώρων.

Δημοτικό Σχολείο: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι υπάρχει μια πρώτη επαφή με Μηχανικό μελετητή για το θέμα της συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου. Με μεγάλη μας χαρά θα δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε σχετική απόφαση – μελέτη.

Συντήρηση λιθόστρωτων: Άλλο ένα θετικό σημείο αποτελεί η πρόβλεψη των 6.500 Ευρώ σχετικά με συντήρηση των λιθόστρωτων του χωριού. Ιδιαίτερα εάν αποτελεί απόφαση του Τ.Σ. και κατ΄ επέκταση και του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα, εάν μπορούσε να μας αποστείλει ο Δήμος την σχετική απόφαση.

Αναμεταδότης τηλεόρασης: Όπως μας έχουν πληροφορήσει η συγχωριανοί μας το περασμένο καλοκαίρι είχαν συγκεντρωθεί 150 υπογραφές σχετικά με την τοποθέτηση αναμεταδότη (σχετική νύξη για το θέμα γίνεται στο ρεπορτάζ της κας Β. Χρηστίδου: http://anemotia-lesvou.blogspot.com/2009/12/blog-post_926.html). Δεν γνωρίζουμε την τύχη του εγγράφου αυτού, όμως μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα εξεταστεί το θέμα και πιστεύουμε ότι θα επέλθει η διευθέτησή του.

Αναστροφή Λεωφορείου: Πραγματικά άμεση παρέμβαση στο θέμα αυτό, ευχαριστούμε πολύ. Έχουμε δημοσιεύσει και την σχετική φωτογραφία σε προηγούμενη ανάρτησή μας. (
http://anemotia.blogspot.com/2009/12/blog-post_21.html).

Ευχαριστίες: Εμείς ευχαριστούμε για την προσοχή σας στα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους στο χωριό μας. Επίσης ευχαριστούμε και για την πρόσκληση που μας απευθύνατε προκειμένου να συναντηθούμε, με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξουμε συνάντηση μαζί σας.

Ασήμαντη ίσως, πλην όμως αναγκαία επισήμανση: Η επιστολή που λάβαμε δημοσιεύεται με κάθε επιφύλαξη δεδομένου ότι δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου και μας έχει σταλεί από email το οποίο δεν είναι το επίσημο του Δήμου Καλλονής. Εξυπακούεται την ίδια ακριβώς επιφύλαξη φέρουν και τα αντίστοιχα σχόλια μας επί αυτής.



Επιτροπή Δημοτών Τ.Δ. Ανεμώτιας

1 σχόλιο:

nikos archontas είπε...

Αν προσέξατε η απάντηση του Δημάρχου Καλλονής κατά 60% είχε να κάνει με τον τρόπο δημοσιοποίησης της επιστολής των δημοτών και πολύ λιγότερο με την ουσία των αιτημάτων που έθεσαν. Απ' ό,τι κατάλαβα βέβαια, σύμφωνα με το Δήμαρχο, όλα είναι καλά καμωμένα στην Ανεμώτια, όλα ρολόι δουλεύουν...
Η στάση του Δημάρχου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευαιασθησία που επέδειξε ο Νομάρχης, από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Έλεος πια με την ανευθυνότητα. Περισσότερη ενασχόληση με τα πραγματικά ζητήματα δεν θα έβλαπτε κ. Φαναραδέλη!