9 Δεκ 2009

Βουνό τα προβλήματα, μα από πουθενά ενδιαφέρον

Ακόμα μια εφημερίδα του νησιού μας, τα "Αιολικά Νέα" (www.aiolikanea.gr), αναφέρει σε ρεπορτάζ της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό μας.

Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Βουνό τα προβλήματα, μα από πουθενά ενδιαφέρον
"Την έντονη διαμαρτυρία της για την εγκατάλειψη, όπως τονίζει, του χωριού της Ανεμότιας τα τελευταία χρόνια, εκφράζει σε επιστολή που απέστειλε στη Νομαρχία, τον Δήμο Καλλονής και τον Μητροπολίτη Μηθύμνης, κ.κ. Χρυσόστομο η Επιτροπή Κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος.
Οι κάτοικοι που υπογράφουν την επιστολή αναφέρουν επιγραμματικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν έργα υποδομών, την καθαριότητα και την συγκοινωνία και ζητούν να προγραμματιστούν άμεσα παρεμβάσεις που θα δώσουν λύσεις και θα βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.

Το πρώτο ζήτημα που θίγει η Επιτροπή Κατοίκων αφορά τον καθαρισμό των χειμάρρων που διασχίζουν το χωριό. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, δεν έχει γίνει φέτος καμία εργασία και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν μεγάλες καταστροφές σε μια έντονη βροχόπτωση. Σε άλλο σημείο οι κάτοικοι αναφέρονται στο πρόβλημα καθαριότητας που υπάρχει στην δεύτερη είσοδο του χωριού, η οποία έχει μετατραπεί, όπως τονίζουν, σε χωματερή. «Στον χώρο του ελαιοτριβείου τα σκουπίδια είναι βουνό, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για την δημόσια υγεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά και ζητούν να καθαριστεί άμεσα.

Η Επιτροπή ζητά επίσης να γίνει συντήρηση στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού στα οποία έχουν παρουσιαστεί φθορές τα τελευταία χρόνια, καθώς και στο κτίριο του Δημοτικού σχολείου που έπαψε να λειτουργεί λόγω των ελάχιστων μαθητών που είχαν μείνει. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης για την συγκοινωνία και για το ότι τα λεωφορεία αποβιβάζουν τους επιβάτες στην διασταύρωση, ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Επίσης επαναδιατυπώνουν το πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια για την εγκατάσταση αναμεταδότη τηλεόρασης.
το ρεπορτάζ της εφημ. "Αιολικά Νέα", 09/11/2009

Παρεμβάσεις στις εκκλησίες
Η Επιτροπή των κατοίκων απευθύνεται με την ίδια επιστολή και στον Μητροπολίτη Μηθύμνης για να τοποθετήσει ιερέα στο χωριό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά η Ανεμότια έχει 3 εν ενεργεία ιερείς που λειτουργούν όμως σε άλλες ενορίες. Παράλληλα ζητούν την παρέμβαση του κ.κ. Χρυσοστόμου για την συντήρηση και ανάδειξη του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, καθώς και για την συντήρηση των βυζαντινών εικόνων της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Καταλήγοντας οι κάτοικοι υπογραμμίζουν: «Ελπίζουμε να ακουστεί προς όλους τους ιθύνοντες η ανησυχία μας για την εγκατάλειψη του χωριού μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ληφθούν τόσο από τον Δήμο Καλλονής, όσο και από την Μητρόπολη Μηθύμνης όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λήξει αυτή η αρνητική κατάσταση για τους κατοίκους της Ανεμότιας».

Σε Ανεμότια και Σκαλοχώρι ο Θ. Βαλσαμίδης
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντινομάρχης, Θ. Βαλσαμίδης επισκέφθηκε την Ανεμότια και το Σκαλοχώρι συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Καλλονής, Δημήτρη Φαναραδέλλη και από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Στην Ανεμότια πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε λιθόχτιστο γεφύρι επί της κεντρικής οδού στην είσοδο του οικισμού, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθίζηση και στο οδόστρωμα, σε τμήμα της οδού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Βαλσαμίδης δήλωσε ότι θα εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Ο Δήμαρχος Καλλονής έθεσε το θέμα του καθαρισμού των χειμάρρων που διέρχονται από την Ανεμότια και για το θέμα αυτό ο Αντινομάρχης δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση των εργασιών καθαρισμού από πόρους της Νομαρχίας. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Νομαρχία έχει προγραμματιστεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί από τη διακλάδωση της επαρχιακής οδού μέχρι την Ανεμότια, καθώς και η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας σε τμήματα της οδού, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.
(...)
Σε δήλωσή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ανεμότια και το Σκαλοχώρι, καθώς και για τα αιτήματα των κατοίκων της Ανεμότιας ο κ. Βαλσαμίδης είπε στα “ΑΙ.Ν.”: «Η Νομαρχιακή Αρχή έχει δείξει και δείχνει έμπρακτα ότι βρίσκεται κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα αυτού του τόπου και ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων. Γι΄ αυτό επισκεφθήκαμε και τα παραπάνω χωριά για να δούμε και να ακούσουμε τα προβλήματα και να δρομολογήσουμε λύσεις».

Ο Δ. Φαναραδέλλης
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλλονής, Δημήτρης Φαναραδέλλης, είπε για την επιστολή των κατοίκων της Ανεμότιας: «Αν και δεν έχω πάρει ακόμη την επιστολή στα χέρια μου, πρέπει να σας πω ότι ορισμένα από αυτά τα αιτήματα δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ στον Δήμο. Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των χειμάρρων, ήδη έχει γίνει στον κεντρικό ποταμό της “Ποταμιάς” και οι εργασίες θα συνεχιστούν στους υπόλοιπους. Για το θέμα της καθαριότητας, όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι έχουμε ορίσει αυτό το σημείο στην είσοδο του χωριού για να συγκεντρώνονται εκεί τα αδρανή υλικά, τα οποία και μαζεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το κτίριο του Δημοτικού σχολείου θα το αξιοποιήσουμε, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα λεωφορεία, δημιουργήθηκε γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου, ώστε να μπορούν τα μεγάλα οχήματα να μπαίνουν στον οικισμό. Σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε τα αιτήματα των κατοίκων και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα».

http://www.aiolikanea.gr/news/main/detail.php?ID=50391&print=Y
..............................................

Αυτό είναι το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αιολικά Νέα", την οποία και ευχαριστούμε. Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Αντινομάρχη και του κ. Δημάρχου - πάντα, τονίζουμε, σε καλόπιστο κλίμα και χωρίς να θέλουμε να αντιδικήσουμε με κανέναν (άλλωστε ο στόχος μας πρέπει να είναι κοινός - η ανάδειξη της πατρίδας μας):
Οι επιστολές έχουν σταλθεί και ταχυδρομικά και γι΄αυτό ίσως δεν έχουν παραληφθεί από τον κ. Νομάρχη και τον κ. Δήμαρχο. Έχουμε όμως αποστείλει και ηλεκτρονικά (με mail) την επιστολή αυτή τόσο στην Νομαρχία και τον Δήμο Καλλονής, όσο και στον τοπικό τύπο του νησιού (όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί). Από τον μόνο που δεν περιμένουμε άμεση απάντηση, είναι από τον Σεβασμιότατο διότι δεν μπορέσαμε να βρούμε το mail της Μητρόπολης και έτσι η επιστολή έχει σταλεί μόνο ταχυδρομικά.
Επίσης, η επιστολή μας έχει αναρτηθεί στο site και το blog του χωριού μας από τις 14/11/2009. Εκτός από αυτό, έχει αναρτηθεί και σε άλλες δύο ιστοσελίδες, αυτή του ενημερωτικού portal Kalloni.net (βρίσκεται εδώ: kalloni.net_anemotia-sos) και του σύλλογου Μεσοτοπιτών "Η Αναγέννηση" (βρίσκεται εδώ: http://www.mesotopites.gr/gr/pdfs/anemotia.pdf ), τις οποίες με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συμπαράσταση. Σχεδόν ένας μήνας λοιπόν, διάστημα το οποίο ηθελημένα αφήσαμε να παρέλθει προκειμένου να ενημερωθούν (και όπως μάθαμε ενημερώθηκαν για την ύπαρξή της επιστολής όλοι οι φορείς στους οποίους την απευθύναμε), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι δεν το κάνουμε για τις εντυπώσεις αλλά για την ουσία.

το mail με την επιστολή που στείλαμε


Για την έκφραση "....ορισμένα από αυτά τα αιτήματα δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ στον Δήμο." είναι ευχή μας, να μην προλαβαίνουν να διατυπώνονται ποτέ τα αιτήματα μας, γιατί οι δημοτικές υπηρεσίες θα έχουν ήδη φροντίσει γι΄αυτά...
Αναφορικά με τα απορρίμματα και τα αδρανή υλικά τα διαστήματα που μαζεύονται δεν είναι και τόσο τακτά...
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σταθούμε στο γεγονός ότι πολλές φορές έχουμε ακούσει για υπόσχεση, δέσμευση, έγκριση, προέγκριση, κονδυλίων αλλά σπανίως έχουν αξιοποιηθεί. Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει λύση στα προβλήματα. Ευχαριστούμε τους κ.κ. Βαλσαμίδη και Φαναραδέλλη και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει λύση στα προβλήματα του χωριού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: