3 Μαρ 2019

«Σπάει» ο Δήμος Λέσβου σε «Δήμο Μυτιλήνης» και «Δήμο Δυτικής Λέσβου»

Τι προβλέπει η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί από τον υπ. Εσωτερικών


Τη δημιουργία νέων Δήμων τρεις μόνο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου προβλέπει τροπολογία που έχει συντάξει το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και η οποία αναμενόταν να κατατεθεί για να «κλείσει» μια εκκρεμότητα που σέρνεται εδώ και αρκετούς μήνες στο υπ. Εσωτερικών με τα συνεχή μπρος-πίσω της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Η 20 σελίδων τροπολογία η οποία διέρρευσε σε site περιλαμβάνει πέντε άρθρα τα οποία προβλέπουν όλες τις παραμέτρους της πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων των συγκεκριμένων δήμων.

Σύμφωνα την τροπολογία «σπάει» ο σημερινός Δήμος Λέσβου στα δύο και μαζί με αυτόν και οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας και Κεφαλονιάς στα Ιόνια νησιά και Σερβίων-Βελβεντού στο νομό Κοζάνης, οι οποίοι καταργούνται και διασπώνται ως εξής:
Στην Κέρκυρα δημιουργούνται τρεις δήμοι οι: 
Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Δήμος Νότιας Κέρκυρας. 
Στην Κεφαλονιά επίσης δημιουργούνται τρεις δήμοι οι: 
Δήμος Αργοστολίου, Δήμος Ληξουρίου και Δήμος Σάμης. 
Στην Κοζάνη δημιουργούνται δυο δήμοι οι: 
Δήμος Σερβίων και Δήμος Βελβεντού. 
Την τελευταία στιγμή  προστέθηκε τελικά και η Σάμος, η οποία διασπάται στα δύο, με το Βαθύ και το Πυθαγόρειο ο ένας και το Καρλόβασι και τον Μαραθώκαμπο ο δεύτερος.  
Και στη Λέσβο επίσης δυο δήμοι οι: 
Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου

«Μυτιλήνης» και «Δυτικής Λέσβου»

Σε ό,τι αφορά τους δυο νέους δήμους της Λέσβου η χωροταξική κατανομή των δημοτικών ενοτήτων του σημερινού ενιαίου Καλλικρατικού δήμου έχουν ως εξής:

Στο Δήμο Μυτιλήνης περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης, Λ. Θερμής, Ευεργέτουλα, Γέρας, Πλωμαρίου και Αγιάσου, δηλαδή οι έξι πρώην Καποδιστριακοί δήμοι από τους δεκατρείς, 
ενώ στο Δήμο Δυτικής Λέσβου περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες Καλλονής, Πολιχνίτου, Αγ. Παρασκευής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Ερεσού-Αντίσσης, δηλαδή οι υπόλοιποι επτά πρώην Καποδιστριακοί δήμοι.


Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει επίσης τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων. 
Το δεύτερο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων, το οποίο θα πρέπει να επιλέξει σε ποιό δήμο επιθυμεί να πάει. 
Το άρθρο 3 ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο οι ΔΕΥΑ, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, με την έναρξη της λειτουργίας του νόμου αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα, με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δύο δήμων
Τα δε ΝΠΔΔ μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συνδέσμους και για τους δυο, εν προκειμένου δήμους της Λέσβου. 

Ωστόσο προβλέπεται ότι μετά την πάροδο δύο χρόνων από τη λειτουργία των νέων δήμων θα μπορούν τα δημοτικά συμβούλια με απόλυτη πλειοψηφία όλων των μελών να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας των ΝΠΔΔ. 
Ενώ ένα μήνα από τη λειτουργία των νέων δήμων θα μπορούν να συστήσουν σχολικές επιτροπές. 
Τέλος σε ό,τι αφορά τη «Ζαχάρειο» Μονάδα για τους ηλικιωμένους, αυτή περνά κατευθείαν στο δήμο Δυτικής Λέσβου, στα όρια της οποίας άλλωστε είναι. 

Το άρθρο 4 αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας «Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου».

Αυτό ωστόσο που δημιουργεί προβληματισμό και ενστάσεις είναι η διάταξη ότι «πράξεις και έργα που έχουν ενταχθεί ή που θα προταθούν για υποβολή μέχρι την 31η Αυγούστου 2019 για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα ή εθνικούς πόρους, συνεχίζουν να εκτελούνται και μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, από το νέο δήμο Μυτιλήνης. 
Γεγονός που θα αφήσει για μεγάλο διάστημα εκτός τέτοιων πράξεων το νέο δήμο Δυτικής Λέσβου, και στο ...περίμενε.

Η «πονηρή διάταξη»
Τέλος το άρθρο 5 προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». 
Το έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί «εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών», ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου». 
Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση φαίνεται να παραπέμπει τα επόμενα «σπασίματα» των δήμων μετά από 2 χρόνια το λιγότερο, ήτοι στην επόμενη Κυβέρνηση.
Όπως άλλωστε είχε κατά καιρούς πει ο κ. Χαρίτσης ότι οι αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων, πέρα από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις θα εξεταστούν μετά τις εκλογές. 
Έτσι κι αλλιώς αυτό το θέμα θα το εξετάσει η επόμενη κυβέρνηση και αυτό που κάνει η σημερινή είναι να κλείνει το ...μάτι σε εκείνους που ενδεχομένως το ζητούσαν από τώρα.

emprosnet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: