2 Φεβ 2014

Αγροκτηνοτροφικά...

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δημοσίευση του πρώτου μου κειμένου (βλ. εδώ). Παίρνω το θάρρος να στείλω ακόμα ένα κείμενο με την επιθυμία να το αναρτήσετε και αυτό χωρίς την δημοσίευση προσωπικών μου στοιχείων.
 
Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη φορολογία του αγροτικού κόσμου αλλά και οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται ενάντια στα μέτρα σε όλη την χώρα.  Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το κατά κύριο επάγγελμα των κατοίκων του χωριού μας, την αγροκτηνοτροφία.
 
Η ζωή ενός αγροκτηνοτρόφου του χωριού μας δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από εκείνη ενός συνάδελφού του σε μια άλλη περιοχή του νησιού και -στα πλαίσια των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τόπου- της υπόλοιπης Ελλάδας. Αβεβαιότητα για τον μέλλον, επιβάρυνση με χαράτσια, συρρίκνωση του εισοδήματος. 
 
Η δουλειά γίνεται δουλεία χωρίς εξασφάλιση και τα ψίχουλα που πετάνε οι λίγοι που εκμεταλλεύονται την αγροκτηνοτροφική παραγωγή δίνουν την αίσθηση της αμοιβής.  Η συνεταιριστική ιδέα απαξιώθηκε χωρίς ανθρώπους να την διατηρήσουν και με συνεταιρισμούς-σφραγίδες αποτελεί πλέον παρελθόν. Τα χωράφια με τις ελιές μένουν αμάζευτα χωρίς τιμή στο ελαιόλαδο. Ο φτωχός αγρότης χαρίζει τη γη του για να αποφύγει την φορολόγηση. Τα μεροκάματα στις αγροτικές εργασίες όλο και λιγότερα. Οι δε επιδοτήσεις βολεύουν στο να σταματήσει η παραγωγή και συμπληρώνουν το εισόδημα.
 
Η αγροτική οικονομία δέχεται σταθερά άμεσα πλήγματα …
 
Όπως τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ στο καθαρό εισόδημα η οποία έρχεται να κολλήσει δίπλα στα χαράτσια (ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ, ηλεκτρονικής σήμανσης ζώων, σταβλικών εγκαταστάσεων). Είναι μια "νόμιμη" ληστεία που εφαρμόζεται εξαιτίας των νόμων  που ψηφίζονται από τους κρατούντες και το πολιτικό υπαλληλικό προσωπικό τους στο οποίο συμμετέχουν και βουλευτές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμα αγρότες και κτηνοτρόφοι[1] (!).
Η χώρα μας από το 1981, που η Ευρωπαϊκή οικογένεια άνοιξε την αγκαλιά της και πρόθυμα την δέχτηκε, καθορίζει την αγροτική της πολιτική σύμφωνα με τις αποφάσεις που διαμορφώνονται στα γραφεία. Η αγροτική οικονομία γίνεται φτωχότερη και οι κτηνοτρόφοι όλο και λιγότεροι. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο ήταν το ποσοστό των αγροτών και κτηνοτρόφων την δεκαετία του ΄80 και πόσο είναι σήμερα;
 
Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα μειώθηκε κατά 40% στην Ελλάδα κατά την εικοσαετία 1981-2001[2]. Ενώ ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι μεταβολές στον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό για την τριετία 2007-2009 ήταν οι ακόλουθες[3]:
 
Μεταβολή Αγροτοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων 2007-2009
Έτος
2009
2007
Μεταβολή
Μεταβολή %
Σύνολο Ελλάδας
Συνολικές Εκμεταλλεύσεις
722.404
859.512
-137.108
-15,95%
Απασχολούμενοι σε αυτές
1.191.008
1.484.826
-293.818
-19,79%
Βόρειο Αιγαίο
Συνολικές Εκμεταλλεύσεις
30.248
35.729
-5.481
-15,34%
Απασχολούμενοι σε αυτές
47.785
60.151
-12.366
-20,56%

Το Βόρειο Αιγαίο όπως μπορείτε να δείτε ακολουθεί την "τύχη" της υπόλοιπης Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:
 
"Στην Ελλάδα, την 10ετία 2000-2009, οι αγρότες μειώθηκαν κατά 35% (από το 17% το 2000 πήγαν στο 11% το 2009 του ενεργού πληθυσμού), η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) από 6,6% έπεσε στο 3% για την ίδια χρονική περίοδο και το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραστικά, περίπου κατά 19%. Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που μπορούμε να παράγουμε, φτάνουν κάθε χρόνο τα 5 με 6 δισ. ευρώ και το εμπορικό αγροτικό έλλειμμα ανέρχεται περίπου κάθε χρόνο στα 2,7 δισ. ευρώ.
Οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ στον αγροτικό τομέα, έπαιξαν κατ' αρχήν τον ίδιο ακριβώς ρόλο που παίζουν γενικότερα οι μεταβιβάσεις της ΕΕ σε σχέση με την ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, συγκάλυψαν την προϊούσα καταστροφή της παραγωγικής μας δομής δημιουργώντας μια τεχνητή ευμάρεια -ιδιαίτερα ανάμεσα στους μεγαλοπαραγωγούς- μέσω της παροδικής αύξησης του αγροτικού εισοδήματος. Στη πραγματικότητα όμως οι επιδοτήσεις, ως τμήμα της ΚΑΠ και των περιορισμών που επέβαλε στο τι παράγουμε και πόσο παράγουμε, συνέβαλαν σε κάτι πολύ σημαντικότερο: στην απόκρυψη της διαστρέβλωσης της παραγωγικής δομής μας που επέφερε η Κοινοτική πολιτική.
Σήμερα, το τι και πόσο παράγουμε έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τις ανάγκες των εταίρων μας παρά με τις δικές μας ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα. Η ΚΑΠ έθετε συνεχή όρια για τη φυτική και ζωική παραγωγή, για την μείωση εκτάσεων και αγροκαλλιεργειών, όχι μόνο για πλεονασματικά, αλλά ακόμη και για ελλειμματικά προϊόντα όπως ο καπνός και το βαμβάκι. Έτσι οι επιδοτήσεις, με την «βοήθεια» του άνισου σε βάρος των αγροτών μας ανταγωνισμού από τις ανταγωνιστικότερες μονάδες του Βορρά, «έπεισαν» τους αγρότες μας να ξεριζώσουν δεκάδες χιλιάδες σταφιδάμπελα στη Κρήτη και τη Πελοπόννησο, να συρρικνώσουν τη παραγωγή και ποσότητα εξαγωγών καπνού, να μειώσουν τη παραγωγή σκληρού σταριού για χάρη της ...Γαλλίας, να παράγουν οπωροκηπευτικά για τις «χωματερές» κ.λπ." [4]

... μα και ο κτηνοτρόφος δέχεται έμμεσα πλήγματα

Για παράδειγμα η απολύσεις στις κτηνιατρικές μονάδες του νησιού έχουν σαναποτέλεσμα την υποχρέωση του εμβολιασμού από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και όχι από τους κτηνιάτρους όπως ήταν σήμερα. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού μας υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ίδιοι με 1,5 ευρώ/ζώο τους υπαλλήλους που θα εμβολιάσουν για το μελιταίο πυρετό. Έτσι ένα κοπάδι 200 προβάτων χρεώνεται 300 «μπόλια». Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός μιας και επιβάλλεται από τον έμπορο.

Ποια είναι η πολιτική βούληση των κυβερνώντων όταν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες φορολογείται αλλά εκείνο των εφοπλιστών μένει αφορολόγητο, όταν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τον αγρότη αυξάνεται ενώ στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του ομίλου Μυτιληναίου και στον κάθε Μυτιληναίο γίνονται εκπτώσεις[5] και όταν συνεχίζονται οι δικαστικές διώξεις των μικρών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς χωραφιών και σπιτιών ενώ αντίστοιχα σε μεγάλες επιχειρήσεις "επέρχεται τακτοποίηση" της οφειλής τους;

Οι νέοι σχεδιασμοί που υλοποιούνται κάθε άλλο παρά λάθη και ημιμάθεια υποδηλώνουν. Όταν με τον νέο τρόπο φορολόγησης των αγροτών που φεύγουν από το ειδικό καθεστώς, το κάθε ευρώ στα λογιστικά βιβλία θα φορολογείται με 13% (26% από τον δεύτερο χρόνο) συν το 55% του φόρου για την επόμενη χρονιά, ως προκαταβολή, συν 650 ευρώ ως τέλος επιτηδεύματος δείχνει καλά μελετημένο σχέδιο.

Όλα αυτά τα «αναγκαία μέτρα» όπως τα ονομάζουν δεν παύουν να έχουν πολιτικό πρόσημο. Δεν παύουν να είναι πολιτικά και με πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και θυμηθείτε, τους συμφέρει ο αγροτικός κόσμος να παραμείνει χωρίς οργάνωση, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς στόχο και διασπασμένος.

Και σε όσους με καλή πρόθεση αναρωτιούνται: ωραία και τι κάνουμε τώρα, ποιά η πρότασή σου; Τους λέω ότι καλό θα ήταν πρώτα να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του ποιοί ήταν οι πολιτικοί φορείς που διεκπεραίωσαν αυτή την πολιτική στο αγροτικό τομέα, ποιοί ήταν αντίθετοι και ποιές οι προτάσεις τους και μετά να αποφασίσουμε πως θέλουμε τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας. Τι θέλουμε να παράγει και για ποιόν, αλλιώς και πάλι θα τροφοδοτήσουμε κάλπες και ελπίδες με ανώδυνες «ψήφους διαμαρτυρίας».

 ΑΝ.1

Παραπομπές:

[1] Ιορδάνης Τζαμτζής, βουλευτής Ν.Δ: «Αγρότης ήμουν και συνεχίζω να είμαι γιατί έχω ασφάλιση ΟΓΑ», http://www.enikos.gr/politics/210701,BINTEO-O_agroths_Tzamtzhs.html

[2] ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Συγγραφή Μελέτης περίπτωσης με θέμα "Μεταβολές στα χωρικά πρότυπα των αγροτικών περιοχών στην Ελλάδα: Τυπολογίες και θέματα πολιτικής", Ιούνιος 2008,  www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CDgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fcourses.arch.ntua.gr%2Ffsr%2F128449%2Fcase%2520study%2520rural%2520final-3.pdf&ei=jTLuUsi0COKM7Aatn4DwBQ&usg=AFQjCNGOwiMp0US7iEfTU9AiVwzl4g4pEQ&bvm=bv.60444564,d.bGE

[3]  Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ), στοιχεία αγροτικής παραγωγής, www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-themes?p_param=A0402

[4] ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Η καταστροφή της γεωργίας μας στην ΕΕ", Μάρτιος 2005, www.inclusivedemocracy.org/pd/is9/issue_9_agriculture.htm

[5] thepressproject.gr, 11/11/2013: "Πόλεμος ΔΕΗ – Μυτιληναίου, (...) Από την απόφαση της διαιτησίας η ΔΕΗ χάνει αναδρομικά 109 εκατ. ευρώ για το διάστημα 1/7/2010-30/9/2013", http://www.thepressproject.gr/article/50721/Polemos-DEI--Mutilinaiou και euro2day.gr, 8/11/2013   "Πόλεμος Μυτιληναίου-ΔΕΗ για το ρεύμα της ΑτΕ", www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1153239/mytilhnaios-katalyei-th-nomimothta-h-deh.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: