2 Φεβ 2014

Προσοχή στους Σωτήρες !

Λάβαμε χθες στο mail μας, το παρακάτω κείμενο από ένα συγχωριανό μας με την παράκληση να δημοσιευθεί μαζί με το σχετικό βίντεο και την φωτογραφία. Αν και επιθυμούμε την επώνυμη τοποθέτηση, παρόλα αυτά σας το παραθέτουμε.
 
Προσοχή στους Σωτήρες !
Μπήκαμε ήδη σε προεκλογική τροχιά. Και αν αναρωτιέστε αν είναι τυχαίο που αυτοί που σας θυμούνται στα ξαφνικά πυκνώνουν τώρα τελευταία, δεν είναι γιατί σας επιθύμησαν ή σας εκτιμούν αλλά διότι οι εκλογές γαρ εγγύς !
Ομολογώ, ότι δεν είχα αποτολμήσει άλλη φορά να γράφω κάτι αν και παρακολουθώ το blog σας και τις κατά καιρούς επιστολές των συγχωριανών μας στο Anemotia αλλά και στο blog της Επιτροπής Δημοτών. Πάντα είχα μια αποστροφή από το να "δειχθώ" αλλά και από τη βαβούρα χωρίς λόγο. Αποφάσισα όμως να κάνω χρήση τελικά αυτού του "βήματος" και θα σας εξηγήσω στη συνέχεια το γιατί.
Το χωριό μας είναι μικρό, όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτό ακριβώς είναι που ξεχνάνε ή κάνουν ότι το ξεχνάνε ορισμένοι. Μου τράβηξε λοιπόν την προσοχή η "φωναχτή" μεταστροφή ατόμων που γνώριζα.


Κοιμήθηκαν "ένθερμοι" αυτόκλητοι προστάτες οι οποίοι ωρύονταν σε κάθε ευκαιρία για την μπόχα και την σαπίλα της πολιτικής και ξύπνησαν υποστηρίζοντας ανοιχτά τον «εκλεκτό» του συνδυασμού τους. Οι ίδιοι που σε καφενέδες και μικρόφωνα εκδηλώσεων μιλούσαν για "χρωματισμό", για "κομματισμό", για "στιγματισμό" και άλλα πολλά σε "-ισμό", τώρα αποδέχονται την ύπαρξη του κομματικού μηχανισμού τους.
Όσο κι αν στη "φούργια" τους επάνω προσπαθούν να πείσουν, δυστυχώς δεν μπορούν να κρυφτούν. Από τους απολιτικοποιημένους μέχρι και πριν από λίγο καιρό -μιας και όπως έλεγαν «πρέπει να μείνουμε μακριά από κόμματα για το καλό του χωριού μας», στους "συνειδητούς" τώρα αλλά και στα κάθε λογής "κατακάθια" που αναζητούν πολιτική επιβεβαίωση, υπάρχει κάποιο τρανταχτό χαρακτηριστικό που τους καθιστά "πολιτικά" γνώριμους και αυτό δεν είναι αλλλο από την παρουσίαση τους ως αυτόκλητους "σωτήρες".
Όλοι τους, μα όλοι τους, παρουσιάζονται ως οι καλύτεροι διαχειριστές της κακομοιριάς μας και προσπαθούν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να κερδίσουν περισσότερα κουκιά. Ίδια πολιτική - ίδια μπόχα...
Η αντίληψη που επικρατεί -αλλά και που θέλουν να επικρατεί- είναι αυτή της ανάθεσης σε τρίτους της επίλυσης των προβλημάτων μας. Αυτή είναι όλη κι όλη η .. πολιτική τους πρόταση (!). Πάει η αυτοοργάνωση, πάει το γόπινγκ, πάνε οι "μονιαστές" εκδηλώσεις,  πάνε. 'Ολα ξεχάστηκαν.
Επιστρέψαμε στην πολιτική που συνεχίζει να καλλιεργεί τις αντιλήψεις μοιρολατρίας, συμβιβασμού και επανάπαυσης των κατοίκων του χωριού μας. Βγάλτε τον τάδε ή τον δείνα, προκειμένου να "προκόψει" το χωριό μας...
Ακόμα κι αν αναφέρονται στην αδικία, στην δυστυχία ή στην φτώχεια, ποτέ τους δεν καλούν όσους αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Ποτέ δεν δείχνουν διάθεση να οργανώσουν αυτούς που τόσο στοργικά τάχα μου συμπονάνε. Ποτέ δεν προτείνουν να επιλύσουν μόνοι τους τα προβλήματα που τους αφορούν, χωρίς την ανάθεση σε κάποιον «διαμεσολαβητή». Κι αν κάποτε υπάρξει διάθεση διεκδίκησης χαρακτηρίζεται «δογματική, ξεπερασμένη και μη διπλωματική».
Αυτό βέβαια έχει εξήγηση. Καλύτερα γίνεται κάποιος αρεστός όταν "χαϊδεύει τα αυτιά" και δεν καλεί σε θυσίες. Εξάλλου και η "δημαρχιακή/κοινοτική" καρέκλα, όπως είναι ευρέως γνωστό, προϋποθέτει prestige διαλόγου με τους "κοινωνικούς εταίρους", προϋποθέτει διεργασίες που εδραιώνουν την παραμονή της.
Υποθέτω πως όσο περνάει ο καιρός θα προσπαθούν περισσότερο να πείσουν για την πανάκεια της λύσης τους, ανακαλύπτοντας και ... δράσεις τους (;;;).
Καλή μας υπομονή … θα περάσει ο καιρός θα τελειώσουν οι εκλογές και τότε θα ξανά γίνουμε οι "μακρινοί φίλοι" που τρώνε "κουτόχορτο".
Αυτά τα λίγα για αρχή.
ΑΝ.1
ΥΓ1: Το παραπάνω κείμενο δεν αποσκοπεί στο να "αλλάξει" ή να "ανατρέψει" αντιλήψεις. Αυτό το κάνουν οι άνθρωποι συλλογικά, οργανωμένα και συνειδητά. Αποσκοπεί στο να διαχωριστεί και να καταγραφεί ένας άλλος τρόπος σκέψης.
 
ΥΓ2: Το τραγουδάκι που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στους προαναφερόμενους σωτήρες
 

 
δημοσιεύθηκε στο anemotia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: