6 Σεπ 2011

Ακριβότερες από πέρυσι οι ζωοτροφές

Σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των ζωοτροφών το φθινόπωρο και το χειμώνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε χρεωκοπία εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που είναι ήδη χρεωμένοι σε τράπεζες, συνεταιρισμούς και προμηθευτές ζωοτροφών.


Οι τιμές των δημητριακών, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ζωοτροφών, διαμορφώνονται διεθνώς στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων. Έτσι, όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, ανεβαίνουν και οι τιμές στη χώρα μας. Τη φετινή χρονιά οι τιμές των δημητριακών, με πρώτο το σιτάρι, παρουσιάζουν σταθερή ανοδική τάση χάρη στα χρηματιστηριακά παιχνίδια, αλλά και τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή. Τρίτος καθοριστικός παράγοντας για τις τιμές των ζωοτροφών είναι ο μικρός αριθμός πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές στην αγορά, διότι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο των παραγόμενων ποσοτήτων ζωοτροφών.

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβρης

Κάθε Σεπτέμβρη γίνεται η συγκομιδή του καλαμποκιού, δηλαδή της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για τη θρέψη των παραγωγικών ζώων. Τον ίδιο μήνα γίνονται και μεγάλες προμήθειες ζωοτροφών από κτηνοτρόφους. Όσοι κτηνοτρόφοι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, αγοράζουν τις ζωοτροφές όλης της χρονιάς επειδή αυτή την περίοδο μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές, που σημαίνει ότι μειώνουν το κόστος παραγωγής. Μόνο που φέτος είναι πολύ μικρός ο αριθμός των κτηνοτρόφων που έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτή την τακτική.

Επιπλέον, η διαμόρφωση των τιμών (σε μέσα επίπεδα) το φετινό Σεπτέμβρη πάνω από τις αντίστοιχες περυσινές τιμές δείχνει ότι και τους επόμενους μήνες θα έχουμε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας είπε ότι το καλαμπόκι θα φύγει από τα χωράφια της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας στα 0,27 ευρώ το κιλό, σε μέσα επίπεδα. Κάτι που σημαίνει ότι η τιμή που θα το αγοράσει ο κτηνοτρόφος της Λέσβου θα είναι σχεδόν διπλάσια, μια και το καλαμπόκι θα επιβαρυνθεί με το μεταφορικό κόστος, το Φ.Π.Α. και το περιθώριο κέρδους των εμπόρων που θα εμπλακούν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριό του. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, ο οποίος σημειώνει: «Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές ξεκίνησαν από ψηλά, γι’ αυτό και η κάμψη που θα έχουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Είναι σίγουρο ότι το φετινό χειμώνα οι κτηνοτρόφοι μας δε θα δουν τις τιμές που είχαμε πέρυσι, που το καλαμπόκι πωλούνταν ως και 0,23 ευρώ το κιλό.»

Ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών αντιμετωπίζουν με αγωνία την πορεία των τιμών των ζωοτροφών δήλωσε στο «Ε» τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Λέσβου, Θανάσης Κόμλος.

Οι τιμές

Ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Στύψης, Στρατής Σλουμάτης, μας είπε ότι η τιμή της βαμβακόπιτας ήταν 0,25 ευρώ το κιλό πέρυσι και φέτος ανέβηκε στα 0,275 ευρώ το κιλό. Η τιμή στο τριφύλλι (το δέμα) ήταν τον Αύγουστο του 2010 στα 0,13 ευρώ το κιλό και φέτος τον Αύγουστο κυμαινόταν από 0,17 έως 0,19 ευρώ το κιλό. Το κριθάρι, ένα προϊόν με μεγάλη έλλειψη, πέρυσι κόστιζε γύρω στα 0,15 ευρώ το κιλό και φέτος κοστίζει 0,25 ευρώ το κιλό. Το σιτάρι πέρυσι κόστιζε 0,15 ευρώ και φέτος κοστίζει 0,24 ευρώ το κιλό. Το τριφύλλι σε μορφή πέλετ πέρυσι κόστιζε 2,35 ευρώ το κιλό και φέτος κοστίζει 2,65 ευρώ το κιλό.

Το χύμα καλαμπόκι κόστιζε 0,28 ευρώ το κιλό στις 20 Αυγούστου και χθες είχε υποχωρήσει στα 0,25 ευρώ το κιλό.

Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά σε ζαχαρόπιτα, καθώς έχει μειωθεί κατά πολύ η ελληνική παραγωγή και δε γίνονται εισαγωγές. Η τιμή του προϊόντος αυτού έχει αυξηθεί κατά δύο με τρία λεπτά ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι.

Όλες οι παραπάνω τιμές αφορούν τιμές χονδρικής που αγοράζει τις ζωοτροφές ο Συνεταιρισμός.

Πέρα από την αύξηση των τιμών, ο κ. Σλουμάτης σημειώνει: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απαίτηση όλων των βιομηχανιών, που ζητούν είτε να πληρώνονται τοις μετρητοίς είτε με δίμηνες επιταγές. Αυτός είναι ένας πρόσθετος βραχνάς για μας και τους κτηνοτρόφους μας, διότι οι πληρωμές του γάλακτος από τα τυροκομεία καθυστερεί. Αρκεί να σας πω ότι άλλα τυροκομεία πλήρωσαν το γάλα του Απρίλη στα τέλη του Αυγούστου και άλλα το Μάη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κατάσταση μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση.»
 
 
Του Ν. Μανάβη (εφημ. "Εμπρός")
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: