8 Σεπ 2011

Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας: Ρεπορταζ του Δημοκράτη Μυτιλήνης για την σύσκεψη

Άρθρο του Δημοκράτη Μυτιλήνης (www.dimokratism.gr) για την σύσκεψη που έγινε στο χωριό σχετικά με τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Το παραθέτουμε αυτούσιο.

ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

«Ουκ ολίγα» τα προβλήματα που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της  σύσκεψης «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγροκτηνοτρόφοι και η επαναδραστηριοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας».

Οι πεσμένες τιμές του γάλακτος και του ελαιολάδου, τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων (επιβολή καραντίνας) εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων, η κατάργηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, ο περιορισμός των μεροκάματων που σημειώθηκε φέτος στη δακοκτονία, οι πολιτικές που δε συνηγορούν στην τόνωση του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, αποτελούν τους βασικούς άξονες προβλημάτων στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάπης και μέλος της ΠΑΣΥ, Δημήτρης Καραγιάννης που ήταν ο ομιλητής της σύσκεψης τόνισε ότι πρέπει να μπουν κατώτατες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, να καταργηθεί το «πλαφόν» παραγωγής που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και περιορίζει την ποσότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια το εισόδημα, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.

Ο συντονιστής της συζήτησης Σταύρος Μαντατής, υποστήριξε ότι ο συντονισμός των αγροτών κάτω από ένα ενιαίο φορέα θα συντελέσει στο να επιτευχθούν κάποια από τα αιτήματα, αν όχι όλα. Τόσο ο κ. Μαντατής όσο και ο κεντρικός ομιλητής υπογράμμισαν ότι η αδιαφορία ορισμένων είναι αυτή που έχει συντελέσει σε σημαντικό βαθμό στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο γεωργικός και αγροτικός τομέας του νησιού.

√ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σημειώνεται ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επαναδραστηριοποίησης του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμότιας ο οποίος έχει επέλθει σε κατάσταση αδράνειας τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


Σχόλιο της Εφημερίδας:

Είναι γεγονός ότι η κτηνοτροφία και η γεωργία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μήπως όμως στη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχουν συμβάλει και οι αγρότες; Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι μόνο 6 άτομα, 5 εξ αυτών ηλικιωμένοι, ήταν ακροατές στη συζήτηση; Μήπως αδιαφορία; Μήπως τελικά η αδιαφορία είναι αυτή που ευθύνεται για την ανύπαρκτη Ομοσπονδία και την έλλειψη πρωτοβάθμιων σωματείων; Μήπως κάποιοι δεν διεκδικούν αυτά που πρέπει; Μήπως κάποιοι είχαν επαναπαυθεί από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως φταίμε για τους «εικονικούς» νέους αγρότες που δημιουργήσαμε, που δεν ξέρουν που βρίσκονται τα χωράφια τους και που επένδυσαν τα χρήματα των προγραμμάτων σε άλλους τομείς πλην του αγροτικού; Μήπως πριν να στρέψουμε τα βέλη προς τους κυβερνώντες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να κάνουμε την αυτοκριτική μας;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: