13 Μαρ 2011

Προεγκρίθηκε η δημοπράτηση παράκαμψης του οικισμού Άγρας

Ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των διερχομένων από την Άγρα δείχνει να πραγματοποιείται χάρη στην πρωτοβουλία των πέντε σύλλογων ετεροδημοτών που εδρεύουν στην Αθήνα (Καλλονής-Παρακοίλων-Άγρας-Μεσότοπου-Ερεσού).

Σας παραθέτουμε την ενημερωτική επιστολή σε σχέση με την Παράκαμψη του οικισμού Άγρας: 

Προεγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, η δημοπράτηση του έργου της Παράκαμψης του οικισμού Άγρας συνολικού προϋπολογισμού 4.810.000 ευρώ που θα υλοποιήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Παράλληλα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη κινήσει την διαδικασία της απαλλοτρίωσης, με αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων στο νομικό σύμβουλο, ούτως ώστε να προσδιοριστεί προσωρινή τιμή μονάδος από το Πρωτοδικείο.

Το έργο της Παράκαμψης Άγρας είναι ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Λέσβου, εντάχθηκε τον Αύγουστο 2010 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013", μετά από πρόταση που είχε καταθέσει για δεύτερη φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου στο τέλος Ιουλίου 2010 στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση των έργων «15η Επαρχιακή Οδός Καλλονής - Ερεσού / Παράκαμψη οικισμού Άγρας», προϋπολογισμού 5.382.000 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή παρακαμπτήριου του οικισμού της Άγρας οδού, δηλαδή ενός περιφερειακού οδικού άξονα που θα διέρχεται εκτός του οικισμού και θα έχει συνολικό μήκους 2.540 μέτρων. Η αρχή της παράκαμψης θα είναι στη διασταύρωση της 15ης Επαρχιακής Οδού με υπάρχων χωματόδρομο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από την είσοδο του χωριού. Το τέλος της παράκαμψης συμπίπτει με το τέλος της διασταύρωσης της παρακαμπτήριου δρόμου με την 15η Επαρχιακή Οδό, σε θέση που βρίσκεται μετά την έξοδο του οικισμού.

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει:
- Τη βελτίωση του υφιστάμενου αγροτικού χωματόδρομου σε μήκος 500 μέτρων περίπου.
- Την εξ ολοκλήρου κατασκευή νέας οδού σε μήκος 2 χιλιομέτρων περίπου, μέχρι και τη θέση που θα συμβάλει με την υφιστάμενη 15η Επαρχιακή Οδό.
- Την κατασκευή των κόμβων της παράκαμψης με την υφιστάμενη 15η Επαρχιακή Οδό και τον ηλεκτροφωτισμό τους.

Το αίτημα της παράκαμψη του οικισμού Άγρας, έργο το οποίο έχει εξαγγελθεί πολλάκις, ικανοποιεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των διερχομένων από το σημείο. Μειώνει το χρόνο μετάβασης προς και από Μεσότοπο-Ερεσό κλπ και την ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών σε ένα ήδη επιβαρυμένο και κακοσχεδιασμένο από πολλές και δύσκολες στροφές οδικό δίκτυο που ξεκινάει από την Καλλονή και καταλήγει στο Σίγρι.

Ταυτόχρονα απαλλάσσονται και οι κάτοικοι του χωριού από τον καθημερινό εφιάλτη που ζουν: της κίνησης, της ηχορύπανσης, των καυσαερίων και του φόβου πρόκλησης δυστυχήματος.

Είναι απαράδεκτο, βασικοί δρόμοι του εθνικού οδικού δικτύου να συνεχίζουν να περνούν μέσα από κατοικημένες περιοχές. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Στο συγκεκριμένο επαρχιακό δρόμο, όπως και σε άλλους, οι συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες στα χωριά Καλλονή και Άγρα είναι αφόρητες. Κυρίως δε στην Άγρα λόγω της στενότητας, ολισθηρότητας και κλίσης του εδάφους, είναι απαράδεκτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα παραπάνω τα είχαμε κάνει γνωστά με πρωτοβουλία μας οι 5 σύλλογοι ετεροδημοτών που εδρεύουμε στην Αθήνα και αντλούμε την καταγωγή μας από την (Καλλονή-Παράκοιλα-Άγρα-Μεσότοπο-Ερεσό). Χωριών δηλαδή που ενώνει ο υφιστάμενος δρόμος διεκδικώντας τα αυτονόητα για μια ακόμη φορά.

Ολόκληρη η επιστολή στο: http://www.mesotopites.gr/gr/pdfs/agra.pdf


Στην φωτογραφία φαίνεται χαρακτηριστικά το πρόβλημα διέλευσης μέσα από το χωριό.

Αναμένουμε την ταχύτατη συνέχεια προς ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και της εύρεσης αναδόχου για την εκτέλεση του έργου.                                             Νεκτάριος Βακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: