26 Μαΐ 2013

Τι νερό πίνουμε στην Ανεμώτια; - Ρεπορτάζ της εφημ. "Εμπρός"

Αντί να "κλείνουν" τα αιτήματα που είχαμε θέσει και να βρίσκουν λύση τα προβλήματα του χωριού μας, ανοίγουν και νέα...
 
Δείτε το παρακάτω ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εμπρός" για το νερό που πίνουμε:
 

Απαράδεκτες εικόνες στο αντλιοστάσιο της Ανεμότιας

Τι πίνουν;

Mόνο αντλιοστάσιο δε θυμίζει αυτό που βρίσκεται στον κάμπο της Ανεμότιας! Σωλήνες σκουριασμένοι και σπασμένοι, το νερό να αναβλύζει μέσα από αυτούς, ενώ δίπλα βρίσκονται ηλεκτρολογικοί πίνακες... Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του χωριού που ανησυχούν για την ποιότητα του νερού που πίνουν. Ενέργειες από τους εκπροσώπους του οικισμού έχουν γίνει προς τους αρμοδίους, εδώ και καιρό, ωστόσο η κατάσταση παραμένει στα ίδια χάλια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αλλά και σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Ε» η πρόεδρος του οικισμού, Ευανθία Καφετζή - Χατζηδιάκου, η κατάσταση αυτή είναι ίδια εδώ και καιρό.
 
Το «Ε» βρέθηκε στο σημείο αυτό και οι εικόνες που απαθανάτισε ο φακός του, είναι πραγματικά απίστευτες. Οι περισσότεροι ή μάλλον όλοι οι σωλήνες του αντλιοστασίου είναι σκουριασμένοι. Σε σημείο, μάλιστα, που όπου παρατηρήθηκε διαρροή, έγινε μπάλωμα - αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι - με σακί από αυτά των ζωοτροφών, το οποίο έχει τυλιχθεί γύρω από το σπάσιμο κι έχει δεθεί με σπάγκο. Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό για να συγκρατήσει το νερό που διαφεύγει μέσα από τις σωληνώσεις.
Οξυγονοκόλληση δεν μπορεί να γίνει εξ αιτίας της φύσης του σωλήνα. Η μόνη λύση είναι να αντικατασταθεί, αλλά τ’ ανταλλακτικά δεν ήρθαν ακόμη στο χωριό, εν αναμονή… πρόχειρου διαγωνισμού!
Την ίδια στιγμή, το νερό της γεώτρησης «ξεδιψάει» τους δρόμους του χωριού και σπαταλιέται άδικα!
 
Ποια ποιότητα;

Οι 250 περίπου μόνιμες οικογένειες του νησιού αμφιβάλλουν για την ποιότητα του νερού που πίνουν.
Μέσα στο αντλιοστάσιο, πεσμένα δεξιά κι αριστερά, σκουριασμένα ανταλλακτικά. Λίγο πιο πέρα από το νερό που πετάγεται, υπάρχουν οι ηλεκτρολογικοί πίνακες του αντλιοστασίου. Φανερό το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος.
Το πρασινισμένο τσιμέντο αποδεικνύει ότι η διαρροή δεν έγινε πριν από λίγες μέρες… μάλιστα έχει δημιουργηθεί μέχρι και ρυάκι έξω από το μικρό κτήριο, που φτάνει στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Η πόρτα του αντλιοστασίου, στα χρώματα της σκουριάς, στο μαύρο της το χάλι. Κλειδαριά δεν υπάρχει, την έχει αντικαταστήσει ένα μικρό κομμάτι σκουριασμένου σύρματος.
 
«Ασορτί» με την κλειδαριά και την πόρτα είναι και τα παράθυρα του αντλιοστασίου. Αυτό δε που βρίσκεται στην οροφή, έχει και μερικές τρυπούλες, όπως κι αυτό που είναι ακριβώς απέναντι από την πόρτα.
Το γεγονός ότι είναι σκουριασμένες οι πόρτες και τα παράθυρα μπορεί να μην έχει τόση σημασία, όσο το ότι σε αυτό το κτήριο έχει τη δυνατότητα πρόσβασης ο καθένας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
 
Σκουριά και επισκευές.. του ποδαριού!
Κι όχι μόνο…

Το κακό δεν είναι μόνο ότι οι σωλήνες στο αντλιοστάσιο είναι χαλασμένοι. Το εξωτερικό δίκτυο του οικισμού σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου παρουσιάζει επίσης διαρροές, αφού είναι σάπιο. Καθημερινά, όπως είπε η κ. Χατζηδιάκου, σημειώνονται ρήγματα στις σωληνώσεις που για να επισκευασθούν απαιτούνται χρήματα, ενώ οικονομική βοήθεια από πλευράς δημοτικής αρχής δεν έχει υπάρξει ακόμη.
Η ίδια υποστήριξε ότι είχε κάνει αναφορά για το πρόβλημα στον πρώην αντιδήμαρχο Καλλονής Βαγγέλη Γιαβάση, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια λύση.
Πριν από λίγες ημέρες το χώρο επισκέφτηκε ο τωρινός αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ζαφειρίου. Ο ίδιος σε δήλωσή του στο «Ε» είπε ότι σε λίγο διάστημα θα έχει αναδειχθεί εργολήπτης που θα προμηθεύσει με ανταλλακτικά το Δήμο. Βέβαια η ημερομηνία αποκατάστασης της ζημιάς παραμένει άγνωστη.
Ο κ. Ζαφειρίου προσέθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν το κτήριο μηχανικοί που θα κάνουν μελέτη για να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις και στο εξωτερικό δίκτυο. Παράλληλα έσπευσε να τονίσει ότι το πρόβλημα είναι δεκαετιών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το ότι το αντλιοστάσιο εδώ και χρόνια βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
 
 

Σχόλιο της Επιτροπής Δημοτών Τ.Κ. Ανεμώτιας:

Αντί σχολίου επιλέγουμε να σας γνωστοποιήσουμε την κίνηση όλων των φορέων του χωριού της Στύψης για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού.
Μπορείτε να την διαβάσετε από εδώ:
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: