13 Ιαν 2011

Απάντηση στους “ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ”

Λάβαμε σήμερα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα - απάντηση συγχωριανού μας σε παρέμβαση που είχαν κάνει οι "ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ" (βλ. ανάρτησή μας 10/01/2011). Το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

....................................................................................

Μάλιστα...

Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια "επαναστατική παρέμβαση" όσο αφορά τα δρώμενα του χωριού μας από τους "Ενεργούς" Δημότες Ανεμώτιας (επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για την έννοια του όρου Ενεργοί Δημότες, το γιατί θα σας το εξηγήσω παρακάτω..)

Διαβάζοντας το κείμενο σε ορισμένες στιγμές ένιωσα σαν να διαβάζω κάποια προκήρυξη. Ξέρετε εκείνα τα κείμενα που ο ψυχισμός των συντακτών είναι διάχυτος με λέξεις και φράσεις και η όποια προσπάθεια ερμηνείας τους θα μπορούσε εύκολα ή δύσκολα να οδηγήσει τον αναγνώστη σε ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη. Και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τέτοιου είδους κινήσεις-παρεμβάσεις (ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τις) που προσπαθούν να εξηγήσουν καταστάσεις με ορολογία που δεν ταιριάζει σ’ αυτές, το εγχείρημα τους αποτυγχάνει και πέφτει θύμα της μερικής ή ολικής ημιμάθειας και της άρνησης να ερμηνευτεί η πραγματικότητα όπως είναι από τους επίδοξους μπροστάρηδες.

Στην περίπτωση μας κάποια πράγματα πρέπει εξηγηθούν για να μην αφήνουμε να δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις και κάποια πρέπει να απαντηθούν από τους εν λόγο συντάκτες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Κύριοι «Ενεργοί Δημότες» στην αρχή του κειμένου σας αναφέρετε ότι : «Η Ανεμώτια έχει φτάσει σε μελαγχολική κατάσταση» αυτό, αν καταλαβαίνω σωστά, αφορά την ψυχολογική διάθεση που βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού. Όμως, στο κείμενό σας αναφέρεστε επίσης για «καθεστωτική νομενκλατούρα», «κατεστημένο ιδιοτέλειας», «βολεψάκηδες», «ειδήμονες νεόπλουτους μικροαστούς» και για «Πανηγυρτζήδες».

Αυτά είναι αντίθετα μεταξύ τους. Θέλω να πω δηλαδή, δεν μπορούμε να μιλάμε για μελαγχολική κατάσταση του συνόλου εφόσον υπάρχουν όποιες ευνοημένες "κάστες" (για να χρησιμοποιήσω και το λεξιλόγιό σας) που γουστάρουν ή "την βρίσκουν" με τον ρόλο τους μέσα στην τοπική κοινωνία και άρα είναι και ευχαριστημένοι.

Είναι απόλυτα κατανοητό να υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες στους ανθρώπους του χωριού, άλλωστε δεν μπορούν όλοι να σκέφτονται τα ίδια πράγματα επειδή το κάθε άτομο, θέλουμε δεν θέλουμε, κοινωνικοποιείται διαφορετικά.

Εύλογα λοιπόν, τα θέματα που θίξατε για: …την μετακίνηση των κάδων, …την μεταστροφή του αναμεταδότη TV, …το παρκάρισμα αυτοκινήτων όπου να ναι κτλ ανάγονται σε θέματα νοοτροπίας, ηθικής διαπαιδαγώγησης και γενικότερα με το ζήτημα της κοινωνικοποίησης (του καθενός από μας). Και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη και πόσο μάλλον .. είναι αδύνατο να αλλάξουν με την περιγραφή τους.

Οπότε μην στέκεστε στην απλή περιγραφή τους, προτείνετε λύσεις και βοηθήστε όπως μπορείτε την υλοποιήσή τους

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσω ότι η κίνηση με την Επιτροπή Δημοτών Ανεμώτιας δεν είναι μια απλή επιστολή διαμαρτυρίας και ανησυχίας αλλά και μια κίνηση ευρύτερου διαλόγου με τους κατοίκους της Ανεμώτιας για τα προβλήματα τους (όποιο χαρακτήρα και να έχουν αυτά και από όποια θέση ξεκινάει να τα ερμηνεύσει ο καθένας μας). Η προσπάθεια αυτή ανάδειξε πολλές προτάσεις (κυρίως κατά το διάστημα των υπογραφών) και σίγουρα τέθηκαν αυτά τα ζητήματα. Σε καμία περίπτωση όμως η λύση τους δεν μπορεί να δοθεί από μια Επιτροπή αλλά μόνο εάν αυτοί που θα τις επωμιστούν κατέχουν την κεντρική θέση μέσα στην οργάνωση της κοινωνίας.

Τέλος επειδή πολλά ειπώθηκαν για οράματα χωρίς ιδιοτέλειες και αγώνες και κυρίως για το "ενεργοί δημότες" που κοσμεί το λάβαρο της επιστολής σας απαντήστε μας στο παρακάτω… (για να μιλήσουμε από άλλη βάση…).

Θα μας κάνετε την τιμή να δημοσιεύσετε τα ονόματα σας να δούμε αν είναι μέσα στους 787 υπογράφοντες που στήριξαν την Ε. Δ . Ανεμώτιας??

Και για να σας προφτάσω..

Αν μία κίνηση σαν αυτή δεν έτυχε της υποστήριξης σας, κοινοποιήστε μας του λόγους που σας κράτησαν μακριά από διεκδίκηση αιτημάτων (που συμπληρώθηκαν μετά από διάλογο με τους δημότες) και αν για την οικονομία της συζήτησης υποθέσουμε ότι η τζούφρα σας δεν βρίσκεται ανάμεσα στις υπόλοιπες, ε τότε τι αξίζει σας να απαντήσει κανείς…

Και για να εξηγούμαστε πάντα …

Η κατεύθυνση που ακολουθούμε εμείς όλοι που "ανακατευθήκαμε" με αυτό τον αγώνα – και δεν αναφέρομαι μόνο στα μέλη της Επιτροπής Δημοτών – αλλά και σε όλους εκείνους που στάθηκαν και στέκονται δίπλα στην Επιτροπή Δημοτών νοερά ξοδεύοντας χρόνο και κοπιάζοντας για το όμορφο χωριό μας και τους κατοίκους του (όπως θα λέγε και ο Ντάρας..) μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους …

Ωστόσο δεν ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που μπορεί να κρατήσει κακία και μίσος και όπως έλεγε ένας μεγάλος οραματιστής: "όταν ακούς τους αντιπάλους σου να σιωπούν κάνεις το λάθος και όταν τους ακούς να φωνάζουν πράττεις το σωστό". Οι αντιεπιστολές ..και φράσεις τύπου "κάνατε κακό στο χωριό που δημοσιεύσατε τα προβλήματα…" να είστε σίγουροι πως μας βοήθησαν να συνεχίσουμε. Επίσης και η καλοπροαίρετη κριτική ήταν και είναι ευπρόσδεκτη.

Και με την ευκαιρία, η ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής, όπως και εσείς διαπιστώσατε, είναι ενεργή και μπορεί ο καθένας μας να στέλνει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του σχετικά με το χωριό μας. Εύχομαι να «γενικευτεί» το φαινόμενο αυτό….


Υ.Γ: Επειδή αναφέρατε ότι :... στο νέο ξεκίνημα της ομάδας ποδοσφαίρου του χωριού δεν βρέθηκαν ντόπιοι τεχνίτες …οφείλω να σας παραπέμψω στο blog της ομάδας www.atromitos-anemwtias.blogspot.com για να δείτε από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν την συμμετοχή που είχαν οι ντόπιοι και όχι μόνο τεχνίτες αλλά και εθελοντές στην συντήρηση του γηπέδου.


Σ. Μαντατής

Δεν υπάρχουν σχόλια: