9 Νοε 2009

Για τους δικούς μας ανθρώπους, για το όμορφο χωριό μας

Πριν από λίγο λάβαμε το παρακάτω mail από έναν συγχωριανό μας. Σας το παραθέτουμε.

Καλημέρα,
Βρίσκομαι για 2ημερο στο χωριό μετά από 1 χρόνο. Δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί είναι απογοητευτική.

Θα ήθελα να ενώσουμε άπαντες τις δυνάμεις και τη φωνή μας ώστε να αναγκάσουμε κάθε αρχή (Νομάρχη-Δήμαρχο-Πάρεδρο-Μητροπολίτη) ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ των συνθηκών διαβίωσης των δικών μας που μένουν και κρατάνε ζωντανό ακόμα αυτό που λέμε Ανεμότια.

1) Δεν υπάρχει καμιά παρουσία δημοτικής αρχής. Σωρός τα σκουπίδια, ο χώρος του ελαιοτριβείου έχει γίνει χωματερή. Ένα δημοτικό σχολείο όπου οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει καταρέει. Οι χείμαρροι του χωριού δεν έχουν καθαρισθεί (ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα γιατί τότε αλίμονο). Η δημόσια συγκοινωνία ανεπαρκής - αναγκάζονται να έρχονται τις περισσότερες φορές με τα πόδια από το Χάρακα.
2) Δεν είναι δυνατόν το χωριό με τις μεγαλύτερες παραγωγές σε ελαιόλαδο και τυροκομικά στο νησί να μην έχει σε λειτουργία ούτε το υπάρχον ελαιοτριβείο ούτε το τυροκομείο.
3) Ένα χωριό που αυτή τη στιγμή έχει τρεις εν ενεργεία ιερείς να μην έχει ένα μόνιμο ιερέα στο χωριό.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠ΄ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ .

Προτείνω, αν και εσείς συμφωνείτε, να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας και να πιέσουμε έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν αυτό πρέπει.

Ευχαριστώ,
Κ.Ν.

Το σχόλιο μας:
Εμείς σε ευχαριστούμε για το μήνυμα αυτό. Και δεν είναι μόνο αυτά που τόσο εύστοχα επισήμανες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν, καιρός είναι να ξεκινήσουμε από κάπου...



9 σχόλια:

Anonymous είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα θίγεις. Πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή είναι εντελώς απούσα από την Ανεμότια. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα μπορεί να προκύψει, όπως σωστά επισημαίνεις, από ακραία καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι δεν έχουν καθαριστεί στο ελάχιστο οι χείμαροι. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει μια ευνομούμενη Πολιτεία για τους σύγχρονους ακρίτες... Τα λόγια της Πολιτείας καμιά φορά δεν φτάνουν για να κρατήσουν τους κατοίκους αλλά και τη νεολαία στο χωριό χρειάζονται και ΕΡΓΑ. Καλό λοιπόν θα ήταν να προωθήσετε τη διαμαρτυρία σας σε όσο περοσσότερους αποδέκτες μπορείτε!
Ένας λάτρης του όμορφου νησιού και χωριού σας!

Anonymous είπε...

Simfwnoume k emeis me ta parapanw!eimaste monimoi katoikoi tou xwriou k pistevoume pws h katastash tou olo k xeirwtereuei.To pio simantiko provlhma pistevoume pws einai h metakinhsh me ta lewforeia, ka8ws polles fores afhnoun tous epibates k tous ma8htes sthn diastaurwsh, dioti den mporoun na gyrisoun mesa sto xwrio.Akomh, 8ewroume pws prepei na dieu8eth8ei syntoma to gegonos oti sto xwrio den yparxei iereas.Ena teleutaio zhthma pou 8eloume na 8ei3oume einai h diathrhsh twn monadikwn e8imwn pou exei to xwrio mas, ka8ws xanontai apo genia se genia.Emeis ws neoi tou xwriou kanoume oti einai dunato gia na dieu8eth8oun ta parapanw zhthmata.Oloi, omws oi paragontes pou sunteloun th dimotikh arxh einai ametoxoi,gia auto protinoume thn diorganwsh ekdhlwsewn me 8emata sxetika me ta provlhmata pou prokeiptoun sto xwrio, etsi wste oloi na enhmerwnontai gia thn katastash pou epikratei k na lambanoun mazika metra.Enw parallhla proteinoume thn dhmiourgia enos politistikou kentrou sto dhmotiko sxoleio tou xwriou, to opoio 8a sumballei sthn politistikh anaptu3h tou xwriou!

Oi neoi ths ANEMOTIAS!!!

Anonymous είπε...

καλημερα
θα ηθελα να απαντησω στουs νεουs του χωριου αφου πρωτα τουs ευχαριστησω για τα ωραια τουs σχολια .
οπωs βλεπεται απο καπου εγινε ενα καλο ξεκινημα . η δημιουργεια και μονο τηs ιστοσελιδαs ειναι πολυ σημαντικη και πρεπει να ευχαριστησουμε αυτουs που ειχαν την ιδεα γι αυτο . οπωs θα δειται υπαρχει μια επιστολη προs καθε αρμοδιο για τα προβληματα στο χωριο .( ΑΝΕΜΟΤΙΑ SOS )
Σαs καλω να συγκεντρωσεται εσειs που βρισκεται στο χωριο οσεs περισοτερεs υπογραφεs μπορειται. ολοι μαζι μπορουμε και θα πετυχουμε πολλα με ενα και μονο στοχο . τη βελτιωση και συνεχεια τηs ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ .
K.N

Διογένης είπε...

Προσυπογράφω και προσθέτω το αίτημα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Καλλονή Καλή Λαγκάδα Ανεμώτια

pxalkodemon είπε...

Διαβάζοντας την επιστολή που αναρτήθηκε στο site του χωριού μας,ομολογώ πως χάρηκα βλέποντας πως οι
συντοπίτες μου δείχνουν ενδιαφέρον για να προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος που όλοι αγαπάμε. Νομίζω πως
ήταν καιρός να ακουστούν κάποια πράγματα που όλοι βλέπουμε άλλα κανείς ως τώρα δεν είχε τονίσει με τέτοιο τρόπο
ώστε να γίνουν γνώστα σε όλους. Η επιστολή αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο όσον αφορά στην ανάδειξη των
προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χωριό μας.
Παρόλα αυτά, θεωρώ πως ο παραλήπτης αυτής της επιστολής αρχικά πρέπει να είμαστε όλοι εμεις, τόσο
αυτοί που ζούμε στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις όσο και εκείνοι που μένουν μόνιμα στην Ανεμότια. Ας μην
εθελοτυφλούμε νομίζοντας πως κάποιοι άλλοι θα ενδιαφερθούν για τον τόπο μας, αν εμείς πρώτοι δεν δείξουμε
το έμπρακτο ενδιαφέρον μας γι αυτόν. Το μέρος που πολλοί από εμάς επισκεπτόμαστε κατά τη διάρκεια του χρόνου
και κάποιοι ζουν εκεί δείχνει να μαραζώνει. Αντί να περιμένουμε από κάποιους άλλους να κάνουν κάτι γι αυτο, ας
είμαστε εμείς εκείνοι που θα κάνουν το πρώτο βημά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η βοήθεια της πολιτείας.
Όλα ξεκινούν από εμάς και η εν λόγω επιστολή αποτέλεσε το πρώτο βήμα. Τώρα θα πρέπει να δείξουμε
αν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η Ανεμότια να γίνει ο τόπος που αγαπήσαμε και
που θα αγαπήσουν οι επόμενες γενιές.

pxalkodemon είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΛΚΟΔΑΙΜΩΝ ΝΑΤΑΣΑ

E.A. είπε...

Μια άλλη πραγματικότητα....

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά όλα όσα διαδραματίζονται, γράφονται και ακούγονται εντός και εκτός του χωριού τα τελευταία χρόνια αισθανόμαστε ότι πέφτει " Χοντρό Δούλεμα".

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή τη θέση μας και λέμε ότι σε μεγάλο βαθμό συμφωνούμε με την ύπαρξη αντικειμενικών προβλημάτων στο χωριό όπως αυτών που εκθέτονται στην επιστολή σας.

Ωστόσο, κανείς δεν τόλμησε ν`αγγίξει τους πιό βαθείς και βαρυσήμαντους παράγοντες που κατά τη γνώμη μας έχουν οδηγήσει το χωριό και τα "Συστατικά" του σε αυτή την κατάσταση που και εσείς περιγράφετε.

Συγκεκριμένα ένας απλός παρατηρητής εύκολα θα διαπίστωνε ότι στο χωριό κυριαρχεί η ψυχολογία του κενού και της απάθειας. Όταν ζήσει κανείς στο χωριό, σύντομα θα διαμορφώσει την εικόνα ενός κόσμου χαώδους, χωρίς ειρμό και γεμάτο αδιέξοδα, όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα προσλαμβάνουν νοσηρές μορφές.

Για εμάς λοιπόν το σημαντικότερο πρόβλημα του χωριού είναι η καθολική "κρίση του πνεύματος" η οποία ακρωτηριάζει συνειδήσεις και παράγει παρακμή.

Καλές είναι λοιπόν οι "επιστολές sos", "οι φωτογραφίες" και τα "άρθρα σε εφημερίδες", ωστόσο υπάρχει κάτι πιο βαθύ που μας "Λερώνει" και αυτό θα πρέπει τελικά να αναδειχτεί και να αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά τους μακρινούς θεατές της ανωτέρω πραγματικότητας, τους άμεσους γνώστες της "συγκινησιακής θερμοκρασίας" του χωριού και τους τακτικούς και άτακτους επισκέπτες του, ο απλός εξωτερικός παρατηρητής θα έλεγε ότι αυτοί διακατέχονται ή ακόμα ότι είναι ποτισμένοι από το χαρακτηριστικότερο ιδίωμα της μικροαστικής κάστας, αυτό της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Κατόπιν ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η απάθεια κινδυνεύει να καταστεί ο σοβαρότερος εχθρός του χωριού θέτουμε ως βασικότερο στόχο την πνευματική αφυπνισή του.

Η νεολαία του χωριού εντός και εκτός αυτού πρέπει να προβληματιστεί, πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται προοδευτικά και να είναι ενεργή. Πρέπει να διαφωνήσει καθολικά με το σημερινό αδιέξοδο και να σταθεί απέναντι στην όποια απάθεια και αδιαφορία για τα προβλήματα.

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κουλτούρας του χωριού, διαχρονικά, ήταν ο προοδευτικός λόγος αρκετών ανθρώπων του και αυτός δεν πρέπει να χαθεί.

Οι συνήθεις ύποπτοι πάντα κατέβαλαν αλλά και θα συνεχίσουν να καταβάλουν χαμηλόφωνες προσπάθειες για την ανάταση του χωριού, των ανθρώπων που κατοικούν εκεί και ιδίως των νέων παιδιών όσων έχουν απομείνει σ`αυτό.

Υ.Γ 1 Δεν θέλουμε πνευματικά τσακισμένους ανθρώπους, ούτε ειδήμονες μικροαστούς. Θέλουμε όμως ανθρώπους ελεύθερους και δημιουργικούς...
Υ.Γ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Ευχαριστώ,
E.A

Anonymous είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, είναι πολλαπλά που καταστρέφουν το χωριό Αντισσα και γύρο περιοχές, όπωςτα τυροκομεία Ρόδου και Ευριπίδη που αποθέτουν τα τυρόγαλα στα ρέματα, από πληροφορίες υπαλλήλου,έμαθα ότι τώρα ο Ευριπίδης τα στέλνει στην γεώτρηση,
του τυροκομείου του.

Θα ανοίγουμε τις βρύσες, και θα βγαίνει γιαούρτι πρόβειο

Επιτροπή Δημοτών Δ.Δ. Ανεμώτιας είπε...

Μπορείτε να γράφετε ελεύθερα την άποψή σας καθώς και τυχόν καταγγελίες σας ΑΛΛΑ, για ευνόητους λόγους, θα παρακαλούσαμε να κατατίθονται επώνυμα.

Ευχαριστούμε,
"Επιτροπή Δημοτών Δ.Δ. Ανεμώτιας"