19 Ιουλ 2014

Βουνό σκουπιδιών στην Ανεμώτια εξαιτίας ασυνείδητων (δημοσίευμα του Δημοκράτη Μυτιλήνης)

Σας παραθέτουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας (18/7/2014). Όσο και αν προσπαθήσαμε και να θέλαμε να γράψουμε "χωρίς σχόλια" δεν κατέστει εφικτό.... Η δεύτερη λύση που προτείνεται από τον Δήμο φταίει...

Βάζουν χέρι, βγάζουν μάτι

Ένα βουνό από μπάζα, ύψος περίπου δύο μέτρων, έχει δημιουργηθεί κοντά στο ελαιοτριβείο της Ανεμώτιας. Ξύλα, κούτες, οικοδομικά υλικά έως και μαλλιά προβάτων συνθέτουν το λόφο που έχει παρουσιαστεί ξανά τους τελευταίους δύο μήνες. 

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές αλλά ανακυκλώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα εξαιτίας κατά κύριο λόγο της ανευθυνότητας ορισμένων κατοίκων που πετούν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που δημιουργούνται εξαιτίας μιας τέτοιας συνήθειας.

Ωστόσο θα ήταν άδικο αν κατατάσσονταν όλοι οι κάτοικοι σε μία κατηγορία δεδομένου ότι υπάρχουν και κάποιοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που παρουσιάζεται εξαιτίας της έλλειψης ευαισθησίας ορισμένων ως προς περιβαλλοντικά ζητήματα. 
Ο λόφος των σκουπιδιών στην περιοχή Αμπάρια στην αρχή του δρόμου Ποταμιάς - Καλλονής
«Στο παρελθόν όταν είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα στον ίδιο χώρο φροντίσαμε να μαζέψουμε τα μπάζα και να τον περιφράξουμε. Ωστόσο η κατασκευή παρέμεινε στο σημείο για λίγο διάστημα καθώς κάποιοι απομάκρυναν τα σύρματα για να ρίξουν μπάζα.» είπε η πρόεδρος του χωριού, Ευανθία Καφετζή- Χατζηδιάκου.  Πρόσθεσε δε, ότι οι «δράστες» φροντίζουν να κάνουν ότι κάνουν την νύχτα για να μην γίνονται αντιληπτοί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε και ούτε θέλουμε να κάνουμε τον χωροφύλακα, άλλωστε αυτό δεν αποτελεί λύση.» είπε χαρακτηριστηκά.
 
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι δεν είναι το μόνο ζήτημα που έχει προκύψει και που συνδέεται με τον τομέα της καθαριότητας. «Ορισμένοι πετάνε σακούλες με σκουπίδια όπου βρουν, χωρίς να νοιάζονται.» πρόσθεσε στην δήλωσή της.

Το επόμενο διάστημα η συλλογή

Η κ. Χατζηδιάκου υποστήριξε ότι έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι και το επόμενο διάστημα θα γίνει η συλλογή του σορρού. Ακόμη είπε ότι έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι να έχουν στα σπίτια τους τα αντικείμενα αυτά έως ότι έρθει το αυτοκίνητο του δήμου (πότε;)  για να μην προκύπτουν κάθε φορά τέτοιου είδους εικόνες. Η δεύτερη λύση, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον δήμο είναι να οδηγούν οι ίδιοι οι κάτοικοι –αν βιάζονται- τα αντικείμενα αυτά στην πλησιέστερη χωματερή, (!!!!!!!!!!) ωστόσο κάτι τέτοιο σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις της, φαντάζει αδύνατο.

Αλλαγή νοοτροπίας η λύση

Λύση που αν μη τι άλλο θα βοηθούσε σε πρώτη φάση θα ήταν ορισμένοι να αποκτούσαν μια πιο οικολογική συνείδηση, γνωρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες γενιές. Για τις επιπτώσεις της ανεξέλεκτης τοποθέτησης σκουπιδιών αλλά και για τα οφέλη της ανακύκλωσης συσκευασιών. 

αναδημοσίευση από τον "Δημοκράτη Μυτιλήνης" www.dimokratism.gr
 

1 σχόλιο:

ΝΟ ΝΑΜΕ είπε...

Ξανά και ξανά στο ίδιο πρόβλημα τα ίδια λόγια....