23 Μαΐ 2011

Διεθνές έτος ντροπής...

Διεθνές Έτος Εθελοντισμού το 2011 και από την αρχή της χρονιάς όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για τους ανθρώπους που με μόνη επιβράβευση την ηθική ικανοποίηση πως έπραξαν το καθήκον τους, καθαρίζουν, κλαδεύουν προστατεύουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή και το περιβάλλον.
Κι όμως… Το «Ε» σήμερα αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα του εθελοντισμού στη Λέσβο.

Τρεις περιπτώσεις που οι εθελοντές, οι οποίοι πολλές φορές επί 12 μήνες το χρόνο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές και άλλες καταστροφές, αντιμετωπίζονται από την αρμόδια Πολιτεία και τα όργανά της κυριολεκτικά σαν οι παρίες της καθημερινότητας. Σαν η εύκολη λύση για να καλυφθούν ευθύνες και αδιαφορία για τα καθημερινά, μερικές φορές σοβαρά, προβλήματα, που είναι ευθύνη όχι φυσικά των εθελοντών, αλλά του κράτους.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα πληρωθεί η ασφάλεια του δασοπυροσβεστικού οχήματος που έχει παραχωρηθεί στο Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου. Κόστος της ασφάλειας, περί τα 600 ευρώ, ενώ άμεση είναι η ανάγκη συντήρησης αλλά και επισκευής του οχήματος που επιχειρεί 12 μήνες το χρόνο. Το καλοκαίρι σε δασικές πυρκαγιές, αλλά και στην πυρασφάλεια, αλλά και το χειμώνα, μια και είναι τέτοιου μεγέθους που ενδείκνυται για κινήσεις σε στενά δρομάκια της πόλης και των χωριών της υπαίθρου, εκεί που τα μεγάλα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν μπορούν να φτάσουν.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι εθελοντές πυροσβέστες μέλη του Σωματείου, οι άνθρωποι που περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους περιμένοντας να αντιμετωπίσουν το κακό της φωτιάς στη φύση και σε σπίτια… βγήκαν στη γύρα. Και μαζεύουν χρήματα, τα 1.500 ευρώ που απαιτούνται για να συνεχίσουν να προσφέρουν!

Ανάλογη η κατάσταση στο δασοπυροσβεστικό όχημα που από το 2000 έχει παραχωρηθεί στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου. Αυτό, αφού έχει επιχειρήσει σε όλες τις δασικές πυρκαγιές που έχουν υπάρξει στο νησί 11 τώρα χρόνια, εδώ και δύο μήνες παραμένει ΑΚΙΝΗΤΟ!

Οι απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται ώστε το αυτοκίνητο να μπορέσει ξανά με τους εθελοντές του Πλωμαρίου να επιχειρήσει με ασφάλεια, κοστίζουν περί τις 5.000 ευρώ. Ποσό που φυσικά οι εθελοντές δε διαθέτουν.

Πίσω, παπά, τα στέφανα…

Το καλοκαίρι τού 2009, σε επίσημη τελετή στην αυλή τού τότε Υπουργείου Αιγαίου, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παραδόθηκε μια μοτοσυκλέτα τύπου εντούρο στο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου. Σκοπός, να επιχειρούν στελέχη του σε δύσβατες περιοχές, τόσο σε περιπτώσεις δασοπροστασίας, όσο και σε περιπτώσεις δασοπυρόσβεσης. Και πραγματικά έτσι έγινε…
Ώσπου ξαφνικά, ένα χρόνο μετά, πέρυσι το καλοκαίρι, διαπιστώθηκε ότι η μοτοσυκλέτα έπρεπε να επιστραφεί αφού είχε κρατική πινακίδα και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτη. Οι προτάσεις ξεπεράσματος της γραφειοκρατίας που χαρακτήριζε την άποψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πλέον έπεσαν στο κενό. Τελικά στο Σύνδεσμο δόθηκε μια μικρή χρηματοδότηση ικανή για ένα… παπάκι και η μοτοσυκλέτα επιστράφηκε στη Γενική Γραμματεία, όπου και σαπίζει ακίνητη πλέον.

Και τώρα

Σε λίγες μέρες οι εθελοντές θα ξεχυθούν και πάλι στη λεσβιακή ύπαιθρο, συνεχίζοντας να δίνουν τη μάχη τους για την προστασία της. Με το νου όμως πού; Στα μέσα αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που δεν έχουν πια; Ή στα ελάχιστα χρήματα που έλειψαν, με αποτέλεσμα να ζητιανεύουν για να μπορέσουν να προσφέρουν;

Σε περίπτωση μιας δασικής πυρκαγιάς στη Λέσβο, οι πραγματικά υπεύθυνοι για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας ας θυμηθούν το σημερινό ρεπορτάζ.


του Στρ. Μπαλάσκα -emprosnet.gr

18 Μαΐ 2011

Ενέργεια από ... γαϊδουράγκαθο !!!

Τρόποι αξιοποίησης των μη καλλιεργούμενων εδαφών και γιατί όχι και αντικατάστασης μη αποδοτικών καλλιεργειών υπάρχουν. Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες και συμβάλλουν στην παραμονή των κατοίκων στο χωριό μας αφού και δουλειά αλλά και ικανοποιητικό εισόδημα θα προσφέρουν.

Στα άρθρα που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε μια άλλη χρήση του γαϊδουράγκαθου. Χωρίς να υποστηρίζουμε ότι σώνει και καλά η παρακάτω καλλιέργεια αποτελεί πανάκεια (άλλωστε μάλλον απαιτεί μεγάλες εκτάσεις οι οποίες δύσκολα θα βρεθούν στον τόπο μας), σίγουρα όμως αποτελεί μια άλλη πρόταση...


Ως ενεργειακά φυτά το μέλλον τούς ανήκει!

Σαράντα χιλιάδες στρέμματα με αγριοαγκινάρα, πιο γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, πρόκειται να καλλιεργηθούν στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή αγριοαγκινάρας πρόκειται να απορροφηθεί από έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 15 μεγαβάτ, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. Η ζήτηση για καλλιέργεια αγριαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών, που έδωσε φέτος (2010) το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά.

Η αγριοαγκινάρα ήταν γνωστή για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του ήπατος και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις. Θεωρείται εξαιρετική τροφή για τα ζώα, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην ποτοποιία, ενώ η ουσία σιλιμαλίνη που περιέχει προστατεύει το συκώτι και είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο.

Από τη βιομάζα της αγριαγκινάρας μπορεί να παραχθεί μια ευρύτατη γκάμα ενεργειακών προϊόντων με καύση, πυρόλυση, υγροποίηση ή αεριοποίηση της βιομάζας. Έτσι μπορούν να παραχθούν όλων των ειδών τα βιοκαύσιμα (στερεά-υγρά-αέρια). Υστέρα από έρευνες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο. Ο τόνος αγριοαγκινάρας παράγει περίπου 1 μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργεια.

Η παραγωγή της μπορεί να ξεκινήσει άμεσα από τους Έλληνες αγρότες διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από χώρες της Ευρώπης σε πελλέτα (μικρά κυλινδρικά τεμάχια συμπιεσμένης βιομάζας - αγριοαγκινάρας) με πολύ καλή τιμή (περίπου 180-200 ευρώ/τόνο) με τις σημερινές τιμές πετρελαίου. Στη Θεσσαλία μάλιστα έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες παρασκευής πελλέτας από διάφορα είδη βιομάζας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της τιμής βιομάζας για τον παραγωγό, με την σύμφωνη γνώμη των βιομηχάνων, μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 6-7 λεπτά/κιλό. Άρα καθαρό εισόδημα για τον παραγωγό 72 – 150 ευρώ/στρέμμα χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενεργοποιούμενα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις. Για πρώτη φορά ο παραγωγός θα συνδέσει την τιμή του προϊόντος με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα μόνο τα έξοδα του.

Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας σε μεγάλη κλίμακα (π.χ. 2 εκατ. στρέμματα) θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις υπάρχουσες καλλιέργειες (μικρότερη παραγωγή, άρα μεγαλύτερες τιμές).

Πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της καλλιέργειας στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών (εμπλουτισμός τους με οργανική ουσία, δημιουργία καλής δομής), και την προστασία κατά της διάβρωσης εδαφών, της νιτρορύπανσης και απομάκρυνση του κινδύνου της ερημοποίησης.

 

Αναλυτικότερα:


Ενέργεια από γαϊδουράγκαθο

Τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας πρόκειται να καλλιεργηθούν 40,000 στρέμματα με αγριοαγκινάρα, γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η παραγωγή αγριοαγκινάρας πρόκειται να απορροφηθεί από 6 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 15 μεγαβάτ, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Η ζήτηση για καλλιέργειας αγριοαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών που έδωσε φέτος το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά.

Έρευνες που έγιναν στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, απέδειξαν ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο.

Ο κ. Δαναλάτος επισήμανε ότι «πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η καλλιέργεια μέχρι τέλους, διότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγροτική οικονομία της χώρας». Η παραγωγή πρόκειται να επεκταθεί σε Ξάνθη, Δράμα και Πρέβεζα από φέτος.

«Ήταν αναμενόμενη αυτή η επέκταση από τον Μάιο, που ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος από το υπουργείο Ενέργειας, 230 /ανά μεγαβατώρα. Ο τόνος αγριοαγκινάρας παράγει περίπου 1 μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργεια».

Σύμφωνα με υπολογισμούς η παραγωγή ανά στρέμμα σε αρδευόμενες εκτάσεις είναι πάνω από 2,5 τόνους, ενώ σε ξερικές 1,5 τόνος.

Οι άδειες που έχουν ζητηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη Θεσσαλία, είναι ισχύος άνω των 15 μεγαβάτ, ωστόσο η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Η εγκύκλιος για το πώς θα γίνει η σχετική διαδικασία της αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ενεργειακά φυτά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τη ΔΕΗ, μέσα στον Οκτώβριο.

Ο κ. Δαναλάτος τόνισε ότι «τώρα γίνεται δέσμευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επόμενη φάση θα είναι η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και τρίτη η κατασκευή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθούν συνολικά 5 εκατ. στρέμματα με αγριοαγκινάρα.




Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας

Tο όραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή του «πράσινου ελληνικού πετρελαίου», με την καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού της αγριαγκινάρας, θέτει σε τροχιά υλοποίησης στη Μαγνησία η εταιρία Thestra Cynara Ελληνική Βιοενεργειακή Α.Ε.


Ήδη έχουν καλλιεργηθεί 17.000 στρέμματα, ενώ ο στρατηγικός στόχος είναι μέχρι και τον Οκτώβριο να έχουν καλλιεργηθεί 100.000 - 150.000 στρέμματα με αγριαγκινάρα. Για την τριετία, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων που μαζί με άλλα γεωργικά υπολείμματα (άχυρο, πριονίδια κ.ά.) θα δώσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η εταιρία παρέχει συμβόλαια για την καλλιέργεια του πολυετούς ενεργειακού φυτού για πάνω από 10 χρόνια, ενώ σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η αγριαγκινάρα έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής.
Επιπροσθέτως, επειδή το συγκεκριμένο ενεργειακό φυτό εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές, δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση ξηρής ουσίας κυμαίνεται από 1.200 - 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2 - 3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 - 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά η στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.



Με βάση την τιμή ζήτησης του προϊόντος από χώρες του εξωτερικού, τουλάχιστον 200 ευρώ ο τόνος, η αντικατάσταση χωραφιών που σήμερα καλλιεργούνται με σιτάρι, για παράδειγμα, με αγριαγκινάρα θα αποδώσει στον αγρότη ένα πρόσθετο ακαθάριστο κέρδος της τάξης των 80 έως 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόσβεση της μονάδας μετατροπής της βιομάζας σε πελλέτες μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Από το 2013 και μετά, με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με βάση την οποία περιορίζονται έως και κόβονται οι επιδοτήσεις των συμβατικών καλλιεργειών, για την αγριαγκινάρα η επιδότηση θα είναι στα 45 ευρώ, ενώ ο αγρότης που καλλιεργεί το συγκεκριμένο φυτό θα επιδοτείται γι' αυτό, ενώ θα λαμβάνει συγχρόνως και την επιδότηση της προηγούμενης καλλιέργειας.






Ενημέρωση από την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου σχετικά με το Δημοτικό Σχολείο

Με μήνυμα της η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού, κα Ευανθία Καφετζή, μας ενημέρωσε σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες που έχουν γίνει για το Δημοτικό Σχολείο.

" Σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για το Δημοτικό Σχολείο μας:
Μετά από τηλεφώνημα της Προέδρου του Συλλόγου Ανεμωτισίων δόθηκε καφές στην αίθουσα του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμότιας.
Το Σχολείο καθαρίσθηκε.
Υπάρχει πρόβλημα στη σκεπή (στάζει στην αίθουσα του πρώην νηπιαγωγείου) και ψάχνουμε τα ίδια κεραμίδια για να διορθωθεί.
Το έργο για τις επισκευές έχει ήδη δημοπρατηθεί αλλά λόγω των ανακατατάξεων θα μπεί εκ νέου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου."



16 Μαΐ 2011

Προσοχή στις απομιμήσεις...

Αφού πλέoν η συζήτηση για το μέλλον του χωριού μας έχει φουντώσει για τα καλά, με αποκορύφωμα ασφαλώς την εκδήλωση-συνάντηση στις 8 Μάη για την «Ανεμώτια του Χθες του Σήμερα και του Αύριο» δράττομαι της ευκαιρίας ως μόνιμος κάτοικος να προεκτείνω κι άλλο αυτό το διάλογο.
Όλο αυτό το διάστημα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αρκετές απόψεις - ιδέες όσο ποτέ άλλοτε, πράγμα που φανερώνει αφενός πως το ενδιαφέρον για το τόπο μας αναθερμάνθηκε και αφετέρου πως η Επιτροπή Δημοτών Ανεμώτιας πέτυχε το στόχο της που ήταν η κινητοποίηση του κόσμου και η στροφή του στα ουσιώδες πράγματα που μας αφορούν όλους.

Επειδή όμως στη ζωή και στη περίπτωση μας δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» άνθρωποι που θέλουνε το «καλό του χωριού» ή το «κακό του» αλλά πολιτικά συνειδητά ή ασυνείδητα άτομα, ας κοιτάξουμε καλύτερα τι κρύβεται πίσω από λέξεις που “παίζουν πολύ τελευταία” όπως ο «εθελοντισμός».

Ο εθελοντισμός που προβάλλεται πάρα πολύ τελευταία, στην ουσία αποσκοπεί στο να βρει στο πρόσωπο των δημοτών εκείνους που στα δύσκολα θα ξελασπώσουν το αποτυχημένο μοντέλο τοπικής διοίκησης. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι γνωστό σε όλο το νησί, το άγνωστο φαίνεται πως είναι για τους “διοικούντες” ο τρόπος που θα επιλυθεί και μας καλούν να το λύσουμε εμείς μέσα από φιέστες «εθελοντισμού».
Εμάς που μας χρέωσαν με ακόμα πιο ακριβά δημοτικά τέλη, εμάς που μας ζήτησαν προεκλογικά ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα ανακαλύπτουν «αδιέξοδα».
Μα καλά, σκέφτεστε πως εμείς δε θέλουμε να είναι καθαρό το χωριό μας; Αλλά γιατί να "λύσουμε" αυτό το πρόβλημα όταν πληρώνουμε (και με το παραπάνω) για να είναι καθαροί οι δρόμοι και όταν υπάρχουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι; Σε λίγο θα μας ζητήσουν, «εθελοντικά», πάντα, να αλλάζουμε το φώτα στις κολώνες ηλεκτροδότησης, να συντηρούμε κτήρια και δρόμους, να επισκευάζουμε το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης.

Υπάρχει «εθελοντισμός» και εθελοντισμός μη ξεγελιέστε, είναι διαφορετικό πράγμα να καθαρίζω το χαντάκι του αγροτικού δρόμου όταν βρέχει και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει και διαφορετικό να μαζεύω λεφτά για να τον συντηρήσω. Είναι άλλο πράγμα να βοηθάω στο να φτιαχτούν οι γραμμές του γηπέδου επειδή παίζει ο Ατρόμητος και είναι άλλο πράγμα να πληρώνω από τη τσέπη μου το γιατρό που πρέπει να παραβρίσκεται στον αγώνα.

Όπως καταλαβαίνετε, η αξιολόγηση είναι σημαντική στη προτεραιότητα που δίνουμε. Αυτό που είναι παράλογο είναι να βάζουμε στη πρώτη σειρά αιτήματα δευτερεύοντα για τους κατοίκους της Ανεμώτιας όταν δεν έχουμε καν περιφερειακό δρόμο όταν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι είναι δυσπρόσιτοι ακόμα και σε 4χ4.
Πρόσφατα οι αγρότες του χωριού μας ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρόμενοι για τη παρακράτηση του ΕΛΓΑ που χωρίς την συγκατάθεση τους αφαιρεί ακόμα και από τις καταθέσεις στη τράπεζα μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα το κάνει χωρίς δέσμευση για την ασφαλιστική κάλυψη, σε περίπτωση ζημιάς της παραγωγής ή του αγροτικού κεφαλαίου. Να λοιπόν μια χρήσιμη βοήθεια προς τους συγχωριανούς μας βοήθεια που μπορεί να πάρει και διαστάσεις ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου.

Το ουσιαστικό για το χωριό είναι να στηριχτούν τέτοιες προσπάθειες που δίνουν προοπτικές όπως: των αγροτών (που αποτελούν τον ενεργότερο πληθυσμό αυτή τη στιγμή) και του αθλητικού συλλόγου (του Ατρόμητου που έχει «τραβήξει» τη προσοχή των νεολαίων).

Ο κόσμος πρέπει να βγει δυναμικά στο προσκήνιο και να απαιτήσει μέσα από συλλόγους, σωματεία και επιτροπές αγώνα επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που τον αφορούν. Οι καιροί δεν απαιτούν εφησυχασμό αλλά ξεσηκωμό, απαιτούν συμμετοχή σε οργανωμένες μορφές δράσης που αμφισβητούν τη κυρίαρχη ιδεολογία της παρακμής και τη πολιτική της υποταγής.


Σταύρος Μαντατής



15 Μαΐ 2011

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Αν και γνωμοδοτικός, υπάρχει πλέον ρόλος των δημοτών και των τοπικών φορέων στη διαμόρφωση των μεγάλων αποφάσεων για την αυτοδιοίκηση. Με τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, οι φορείς διά των εκπροσώπων τους, όπως και μεμονωμένοι πολίτες που επιλέχθηκαν με κλήρωση, καταθέτουν την άποψή τους για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Λέσβου.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, καλεί σε συνεδρίαση την Επιτροπή την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, για να γνωμοδοτήσει επί του προσχεδίου του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λέσβου για το 2011, όπως και επί του προσχεδίου του δημοτικού προϋπολογισμού τού 2011.
Ήδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου www.mytilene.gr έχει αναρτηθεί το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει και η εισήγηση για τον προϋπολογισμό.

Ποιοι μετέχουν στη διαβούλευση…

Προ διμήνου περίπου, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ο πρόεδρος Χρήστος Κορδώνης είχε αναφερθεί στη διαδικασία συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που είναι για τα δεδομένα του Δήμου Λέσβου 49μελής. Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, Δημήτρης Βουνάτσος, εξήγησε προχθές ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη συγκρότησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης για τη λήψη γνωμοδότησης για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, επειδή κάποιοι φορείς καθυστέρησαν με τη σειρά τους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ακολούθως παραθέτουμε κατάλογο με τους ορισθέντες εκπροσώπους, όπως και με τους δημότες που εκλέχτηκαν απ’ τους δημοτικούς καταλόγους, προκειμένου να μετάσχουν στην Επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που μετέχουν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι οι: Ηλίας Πολυχνιάτης απ’ την Ένωση Ελλήνων Χημικών, Στρατής Καραγεωργίου απ’ την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, Χάρης Καλλίας απ’ την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου, Αχιλλέας Σούγιολτζης απ’ την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων, Παρασκευάς Φραντζέσκος απ’ το Επιμελητήριο Λέσβου, Χριστόφορος Θεοδώρου απ’ τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου, αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Κουτσαμπάσης απ’ την Ιερά Μητρόπολη Μήθυμνας, Ευτυχία Λούκου απ’ το μικτό κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ «Η Κυψέλη», Νίκος Ζούρος απ’ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διονύσης Καράτσαλος απ’ το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Περικλής Μαυρογιάννης απ’ το Πολιτιστικό Κέντρο - ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», Ελευθέριος Κατερνέλης απ’ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ιωάννης Αμπουλός απ’ την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου, Παναγιώτα Πλωμαρίτου απ’ την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Πέρσα Καλέμη απ’ το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Στρατής Μπαλάσκας απ’ το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Παναγιώτης Πιττός απ’ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γιώργος Μαλακός απ’ το ΛΟΙΑΘ (Λεσβιακός Σύλλογος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής θαλάσσης), Γεώργιος Αλεξίου απ’ το Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΑ Λέσβου, Χριστόφορος Χατζηβασιλείου απ’ το Δικηγορικό Σύλλογο Λέσβου, Μυρσίνη Κανλή απ’ το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, Μερόπη Κυδωνιάτου απ’ το Παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, Ηλίας Σπανουδάκης απ’ την Ένωση Καταναλωτών Λέσβου, Δημήτριος Βελούτσος απ’ το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου, ιεροκήρυκας π. Ιάκωβος Καραμούζης απ’ την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ανέστης Καμμένος απ’ το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Περικλής Αντωνίου απ’ την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, Μάριος Ντουντούλας απ’ την Ένωση Αθλητικών Σωματείων - ΣΕΓΑΣ Ν. Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς απ’ το Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου, Αικατερίνη Μουτζούρη απ’ τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λέσβου, Ιωάννης Μαλαμάς απ’ την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.

Δημότες…
Οι δημότες που εκλέχτηκαν και μετέχουν ανά δημοτική ενότητα είναι: Μυτιλήνης οι Νικόλαος Αθανασίου (του Στυλιανού), Χρήστος Αθανασούλης (του Γεωργίου) και Ευαγγελία Αθανασίου (του Σταύρου), Καλλονής οι Ελπινίκη Βαβλαδέλλη (του Δούκα) και Νικόλαος Βουρανής (του Παναγιώτη), Ευεργέτουλα ο Γεώργιος Καπάτσος (του Ευαγγέλου), Αγιάσου η Άννα Αναστασέλλη (του Ευστρατίου), Γέρας ο Στρατής Ασμάνης (του Γεωργίου), Πλωμαρίου η Νικολέττα Αλατζά (του Κωνσταντίνου), Πολιχνίτου ο Γεώργιος Ανδρειαδέλλης (του Αναργύρου), Πέτρας ο Παναγιώτης Βαφειώτης (του Μιχαήλ), Μήθυμνας ο Θεόδωρος Βασιλείου (του Νικολάου), Ερεσού - Αντίσσης η Άρτεμις Αμερικάνου (του Ευστρατίου), Μανταμάδου ο Χαράλαμπος Αποστόλου (του Νικολάου), Θερμής ο Μιλτιάδης Βαγιάννης (του Νικολάου) και Αγίας Παρασκευής ο Στρατής Αναστασίου (του Ιωάννη).

Στην ίδια Επιτροπή έχουν κληθεί να μετάσχουν ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Άρης Χατζηκομνηνός, Παντελής Πατερέλλης, Βαγγέλης Παλαιολόγος και Γιώργος Πάλλης, καθώς και εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων της Λέσβου.


πηγή: empros.net

14 Μαΐ 2011

Προτάσεις από την Επιτροπή Δημοτών στην 1η Συνάντηση Ανεμωτισίων

Απόσπασμα της ομιλίας (χαιρετισμός και κατάθεση προτάσεων) από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Δημοτών στην 1η Συνάντηση Ανεμωτισίων:

Ν. Σμύρνη, 8 Μαΐου 2011,

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι,

Εκ μέρους της Επιτροπής Δημοτών Ανεμώτιας, σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην αποψινή μας συνάντηση.
Όπως ήδη γνωρίζετε, σκοπός της συνάντησης είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το χωριό μας και η κατάθεση των απόψεων και των ενεργειών από τον καθένα μας προκειμένου να κάνουμε την ΑΝΕΜΩΤΙΑ μας να ξανανθίσει. Προκειμένου λοιπόν να μιλήσουν όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα, δεν θα ήθελα να σας κουράσω με μακροσκελείς τοποθετήσεις και αναφορές γι΄ αυτό λοιπόν θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.

Χρόνια τώρα το χωριό μας αντιμετωπίζει μεγάλα αλλά και μικρά καθημερινά προβλήματα. Στις παρέες των χωριανών σε σπίτια και καφενεία ακούγονταν και ακούγονται παράπονα για χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς των αγροτών και κτηνοτρόφων μας, για ανάγκη διάνοιξης των αγροτικών δρόμων, για την ολοένα αυξανόμενη ερήμωση του χωριού ως αποτέλεσμα της μη ύπαρξης δουλειάς κυρίως για τους νέους ανθρώπους, την περιοδική εμφάνιση γιατρού, για άνιση αντιμετώπιση του χωριού μας σε σχέση με άλλα χωριά κ.λπ.
Σε κάθε επίσκεψή μας στο τόπο μας ερχόμασταν αντιμέτωποι με την απογοήτευση και την μοιρολατρία.

Βλέποντας την κατάσταση αυτή αποφασίσαμε τον Νοέμβριο του 2009 να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τους συγχωριανούς μας προκειμένου να αναδειχθούν και να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα. Έτσι λοιπόν συστάθηκε η Επιτροπή Δημοτών αρχικά από τέσσερις συγχωριανούς μας η οποία στην πορεία πλαισιώθηκε με ακόμη πέντε. Ήρθαμε σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού αλλά και τους συγχωριανούς μας στην Αθήνα, έγινε μια αρχική καταγραφή των ζητημάτων και συντάξαμε επιστολή διαμαρτυρίας την οποία αποστείλαμε προς όλους τους υπεύθυνους φορείς αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού. Δημιουργήσαμε blog της Επιτροπής στο Internet, παράλληλα με το αυτό που ήδη υπήρχε, δηλαδή της Ανεμότιας, για να ενημερώνονται όλοι οι συγχωριανοί μας αφού εκεί αναρτούμε κάθε σχετική κίνησή μας (www.anemotia-lesvou.blogspot.com).

Την Επιστολή Διαμαρτυρίας υπέγραψαν 800 περίπου συγχωριανοί και φίλοι. Δεν σας κρύβουμε ότι μας ξάφνιασε ευχάριστα η μεγάλη ανταπόκριση και η μαζικότητα που είχε. Η στήριξη τους υπήρξε καθοριστική για να συνεχίσουμε. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις, μπορούμε να κάνουμε ΠΟΛΛΑ και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας.

Όπως καταλαβαίνετε η 800 αυτές υπογραφές ξάφνιασαν εκτός από εμάς και τους υπεύθυνους τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βέβαια για αυτούς η έκπληξη ήταν δυσάρεστη). Συναντηθήκαμε στα τέλη Ιανουαρίου 2010 με τον πρώην Νομάρχη Λέσβου κ. Βογιατζή, τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Βαλσαμίδη, τον πρώην Δήμαρχο Καλλονής κ. Φαναραδέλλη καθώς και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο. Θέσαμε υπόψη τους τα αιτήματά μας (οι επιστολές αυτές φέρουν Αριθμό Πρωτοκόλλου 270 και 599 της 29/01/2010 για Νομαρχία και Δήμο Καλλονής αντίστοιχα). Ταυτόχρονα με αντίστοιχες επιστολές μας στα ΜΜΕ ζητήσαμε την επίλυσή τους.

Μέχρι σήμερα από τα 20 αυτά αιτήματα που είχαν κατατεθεί πραγματοποιήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις του νησιού τα επτά (7) τα οποία είναι τα ακόλουθα:
· Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.
· Ασφαλτόστρωση της εισόδου του χωριού και φύτευση μικρών δενδρυλλίων.
· Υποτυπώδης καθαρισμός χειμάρρων πέρσι.
· Τοποθέτηση πλέγματος στην Πετραμίθρα για να σταματήσουν οι κατολισθήσεις βράχων.
· Τοποθέτηση Αναμεταδότη τηλεόρασης.
· Διευθέτηση δρομολογίων ΚΤΕΛ και άρνησης εισόδου στο χωριό μας.

Το κυριότερο όμως μέσα από όλη αυτή τη προσπάθεια το ΞΑΝΑΛΕΩ είναι ότι έγινε η αρχή μιας πιο μεγάλης κινητοποίησης των χωριανών.
Χαιρόμαστε πραγματικά ότι ακούγονται τώρα νέες φωνές, νέες προσπάθειες για κάτι καλύτερο για το δικό μας χωριό από νέους ανθρώπους και δηλώνουμε και εμείς παρών και μαζί με κάθε νέα φωνή, κάθε νέα πρωτοβουλία που ακούγεται για βελτίωση αυτού του όμορφου χωριού μας.

Ακούστηκαν όμως εκτός από φωνές και ψίθυροι, ευτυχώς από λίγους, ότι δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε τέτοιες κινήσεις γιατί δεν έχουμε τη νομιμότητα ενός συλλόγου ή ενός επισήμου φορέα… Εμείς λέμε: ΑΛΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, τόσα χρόνια απ΄το χωριό μας το μόνο που δεν έλειψε ήταν οι «νόμιμοι φορείς». Και σήμερα είμαστε εδώ για τα προβλήματα που τόσα χρόνια απ΄την αδιαφορία μας γιγαντώθηκαν. Ξεχνούν όμως, ή κάνουν ότι ξεχνούν, κάτι πολύ σημαντικό: τι καλύτερο και τι πιο νόμιμο όταν έχεις την ενυπόγραφη υποστήριξη 800 ατόμων, που ήταν άραγε τόσο καιρό όλοι αυτοί (οι νόμιμοι;).
Αυτοί που έχουν υπογράψει την επιστολή αυτή, αυτοί είναι που με δυναμικό τρόπο απαίτησαν από την Επιτροπή μας να διοργανωθεί η σημερινή συνάντηση για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ξαναζωντανεύσει το χωριό μας.

Θα ήθελα να απευθυνθώ προς τους κύριους βουλευτές του νησιού μας και ιδίως εκείνων που είχαν τόσα χρόνια την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να τους θέσω ένα απλό ερώτημα:
Εδώ και δύο (2) χρόνια υπάρχουν άπειρα δημοσιεύματα, σε εφημερίδες και ενημερωτικά blogs για τα προβλήματα της Ανεμότιας, δεν σας είδαμε, δεν σας ακούσαμε να πείτε έστω και μια λέξη γιατί ;;;
Να ρωτήσω τους κυρίους της Περιφερειακής και της Δημοτικής αρχής γιατί απαξιούν να απαντήσουν στην επιστολή που έχουν λάβει από τις 29 Ιανουαρίου 2011, μια επιστολή όχι απλά μιας επιτροπής αλλά 800 χωριανών;

Κύριοι αν νομίζετε ότι με τη σιωπή σας και την αδιαφορία σας θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα είστε γελασμένοι. Αλλά ούτε και δηλώνοντας αλληλέγγυοι με την προσπάθειά μας θα μας κάμψετε. Να είστε σίγουροι ότι όλοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ δε θα αφήσουμε την Ανεμοτια να ρημάξει, δεν θα αφήσουμε τη νεολαία αυτού του χωριού και τους μόνιμους κατοίκους του να υποφέρουν μέσα στη δική σας αδιαφορία, μέσα στα σκουπίδια, την εγκατάλειψη, την αδιαφορία. Θα μας έχετε δίπλα σε κάθε τι καλό αλλά θα μας βρείτε και ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας όσο αδιαφορείτε για τα δικά μας προβλήματα.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στο τοπικό συμβούλιο του χωριού μας. Μπορεί να γίνονται κάποια πράγματα για το χωριό ανώνυμα, επώνυμα, μεμονωμένα δεν έχει καμιά σημασία από ποιον, έχετε όμως μεγάλη ευθύνη να συντηρήσετε αυτά που γίνονται. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να πραγματοποιείται η τοποθέτηση αναμεταδότη (από το 2007 με επιστολή των κατοίκων είχε ζητηθεί) και τώρα να μην λειτουργεί γιατί κάποιος/κάποιοι βρήκαν πιο εύκολο να ξηλώσουν τα καλώδια από το να συντονίσουν την τηλεόρασή τους. Έχετε εκλεγεί για προστατεύετε την κοινοτική περιουσία, να υπηρετείτε το χωριό και τους χωριανούς. Είμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε ότι είμαστε μαζί σας σε ότι χρειαστείτε.

Είπα όμως ότι δεν θα σας κουράσω αλλά μάλλον το αντίθετο κάνω. Γι’ αυτό συντομεύω:

Η Επιτροπή Δημοτών Ανεμώτιας θεωρεί για να μπορέσει το χωριό μας να ξαναζωντανέψει πρέπει να συντονίσουμε την δράση μας προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα κρατήσουν τους νέους στο χωριό, στους κατωτέρω τομείς:

Έργα που θα βοηθήσουν στην Τουριστική Ανάδειξη του χωριού μας:

1. Ανάδειξη Αρχοντικού Αιμιλίας Γιαννοπούλου. Η επισκευή και διαμόρφωση του είχαν προενταχθεί στο Πρόγραμμα "Θησέας", όμως τελικά η αδιαφορία και εδώ ήταν η αιτία που χάθηκε η ευκαιρία αυτή. Ζητάμε να ενταχθεί στα νέα προγράμματα και προτείνουμε την διαμόρφωσή του ως ξενώνα με αποκλειστικούς φορείς τον Δήμο και ΝΠΙΔ του χωριού (π.χ. ένας συνεταιρισμός από τους υπάρχοντες ή δημιουργία νέου).
2. Ενίσχυση προβολής του χωριού μέσα από τους Τουριστικούς Οδηγούς της Νομαρχίας και του Δήμου.
3. Ανάδειξη Εκκλησίας Αγ. Γεωργίου (να είναι εύκολα επισκέψιμη). Αποτελεί ένα μνημείο του 17ου αι. Παράλληλα με την εκκλησία της μεταμόρφωσης μπορούμε και εμείς να διεκδικήσουμε ένα πολύ μικρό αλλά σημαντικό για τον τόπο μας μερίδιο από τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό.
4. Θα έχετε σίγουρα δει τους χάρτες που έχουν τοποθετηθεί μέσα και έξω από το χωριό σχετικά με τα περιπατικά μονοπάτια που υπάρχουν τριγύρω από το χωριό. Όπως επίσης θα είδατε και σκόρπιους τουρίστες να διασχίζουν το χωριό χωρίς να σταματάνε. Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας αυτές την φυσική ομορφιά παράλληλα με τον Ξενώνα και τις Εκκλησίες μπορούμε σίγουρα να δώσουμε ώθηση σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά στον τόπο τους (ταβέρνα, αγροτουριστικές ασχολίες, πώληση τοπικών προϊόντων –σταφύλια, λάδι, τυρί, παξιμάδια κ.λπ.). Σημαντικό όπλο του χωριού πρέπει να αποτελέσει και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προκειμένου να ανοίξει τα φτερά του και εκτός του χωριού μας.
5. Έχει ανασταλεί η λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού (ελαιοτριβείο, τυροκομείο). Ζητούμε την παρέμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου για βοήθεια και επαναλειτουργία του συνεταιρισμού του χωριού μας.

Βέβαια όταν θέλεις να κάνεις γνωστό το χωριό σου και να το επισκέπτονται πρέπει να έχεις ρίξει το βλέμμα σου και στα απαραίτητα έργα υποδομής όπως:

Έργα Υποδομής:

1. Κληρονομιά Βλάμη: Πρέπει επιτέλους να ενημερωθούν επίσημα οι κάτοικοι του χωριού για την τύχη της (τι ποσό είναι κ.λπ.). Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου μας προηγουμένως μας έδωσε μια εικόνα της κατάστασης. Με τα χρήματα αυτά, χρήματα τονίζω που έχουν δωρηθεί στο χωριό μας και όχι σε δήμο, και εφόσον οι όροι της διαθήκης το επιτρέπουν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του χωριού.

2. Ασφαλτόστρωση (ή έστω τσιμεντόστρωση) περιφερειακού δρόμου του χωριού (Νεκροταφείο-Υδραγωγείο) και διάνοιξη του μέχρι και το δημοτικό σχολείο, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στον έναν και μοναδικό (στενό) δρόμο που διασχίζει το χωριό αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο άνω μέρος του χωριού των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, λοιπά κρατικά και δημοτικά οχήματα).
Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση από τον δρόμο αυτό ξεκινάει το δάσος στο οποίο πρέπει σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις (αντιπυρικές ζώνες).

3. Ασφαλτόστρωση δρόμου Παράκοιλα-Ανεμώτια. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του χωριού από την περιοχή της Σκάλας Καλλονής αλλά και τον οδικό άξονα Μεσότοπου-Ερεσού. Τονίζω ιδιαίτερα, ότι αποτελεί την πιο σύντομη πρόσβαση των κάτοικων στην πόλη της Καλλονής, στο Κέντρο Υγείας, ενώ ήδη το 20% του δρόμου είναι έτοιμο.

4. Συντήρηση κτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην είσοδο του χωριού. Προτείνουμε την αξιοποίηση του ως λαογραφικού μουσείου/πολιτιστικού κέντρου με ταυτόχρονη εφαρμογή της πρότασης του Κύριλλου Χυδεριώτη για χρήση του ως χώρο Η/Υ και internet.
Ανάδειξη της πέτρινης επιφάνειας του κτηρίου (ξύσιμο σοβάδων) και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και φωτισμού αυτών. Από το πρώην Δήμο Καλλονής, όπως μας είχε πληροφορήσει όταν συναντηθήκαμε ο κ. Φαναραδέλλης έχει εγκριθεί αρχικά ποσό ΕΥΡΩ 40 χιλ. περίπου και αναμενόταν η μελέτη μηχανικού.

Σημειώνεται ότι υπάρχει και το κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (1898) το οποίο χρήζει και αυτό συντήρησης.

Άλλα σημαντικά σχετικά με θέματα υγείας και όχι μόνο:

1. Σκουπίδια: Απομάκρυνση από το χώρο της ζωαγοράς (ελαιοτριβείο) των απορριμμάτων και τοποθέτησή τους σε χώρο απόθεσης μη ορατό. Εναλλακτικά προτείνεται, στο υπάρχον σημείο (ζωαγορά), η τοποθέτηση δύο (2) κοντέινερ τα οποία όμως θα αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Πρέπει να μαζευτούν όλα τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται στις 2 εισόδους του χωριού - Ν. 1650/86 (Φ.Ε.Κ. 160Α, 1986), για την προστασία του περιβάλλοντος.
2. Σύνδεση των σπιτιών στο κάτω μέρος του χωριού με το αποχετευτικό δίκτυο.

3. Καθαρισμός χειμάρρων: έχει εγκριθεί ποσό Ευρώ 13.000 συνολικά για χείμαρρους του χωριού και την «Ποταμιά» (απόφαση Ν.Σ. Νο 128/23.12.2009). Συντήρηση τοιχίων των ρεμάτων (όλα είναι πέτρινα και δεν έχουν συντηρηθεί) καθώς και «μάζεμα» των αποχετεύσεων που ρέουν μέσα στους χείμαρρους. Ετήσιος καθαρισμός τους και όχι μόνο μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων.

4. Συντήρηση λιθόστρωτων: Σύμφωνα με δήλωση του Δήμου Καλλονής είχε εγκριθεί ποσό Ευρώ 6.500 για την συντήρησή τους εντός του έτους 2010 (σύμφωνα με σχετική επιστολή που στάλθηκε σε εμάς με ημερομηνία 5.1.2010). Αποκατάσταση δεν έγινε. Αναμένουμε…

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση των λιθόστρωτων πρέπει να είναι σταδιακή και ΟΧΙ η εύκολη λύση επάλειψης με τσιμέντο.

5. Διάνοιξη αγροτικών δρόμων για εύκολη πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων όπως και συντήρηση του δασικού δρόμου προς την «Καλή Λαγκάδα».

6. Παρουσία σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοτικού υπαλλήλου (γραμματέα) στο χωριό προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ) και κυρίως οι ηλικιωμένοι που αδυνατούν να κατέβουν στην Καλλονή (όπως ίσχυε και παλαιότερα).

7. Όπως έχετε πληροφορηθεί φέτος μας έκανε υπερήφανους με την συμμετοχή του στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ο “Ατρόμητος Ανεμότιας”. Είμαστε σίγουροι ότι θα σταθείτε αρωγοί σε αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια των συγχωριανών μας για ανάδειξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και θα στηρίξετε την ομάδα μας με όποιο τρόπο μπορείτε.
Στο χέρι μας είναι η σημερινή συνάντηση να γίνει η νέα αρχή για όλους μας. Να είμαστε όλοι παρόντες έξω και πέρα από προσωπικές και κομματικές ίντριγκες μόνο για ένα σκοπό, το καλό του χωριού μας.
Ας αναλάβουμε εθελοντικές πρωτοβουλίες (εκεί που πρέπει να υπάρχει εθελοντισμός και όχι υποκαθιστώντας τις πληρωμένες και υποχρεωτικές υπηρεσίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), ας βοηθήσουμε τη τοπική αγορά, ας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την αθλητική ομάδα, το αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών και καθένα μας που θα κάνει κάτι για το χωριό μας.

 
Σας ευχαριστώ





11 Μαΐ 2011

Έργα που αφορούν το χωριό μας σύμφωνα με το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου

Πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα έργα που έχουν προγραμματιστεί σύμφωνα με το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Λέσβου.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα Τεχνικά Προγράμματα καταρτίζονται γιατί πρέπει να καταρτιστούν. Ιδίως για τον Δήμο μας είναι κοινό μυστικό ότι πρέπει να συνταχθούν και απλώς... να μπουν στα συρτάρια...
Όμως για το χωριό μας τα "συρτάρια" έχουν γεμίσει και δεν πέρνουν άλλα χαρτιά. Είναι καιρός για έργα.

10 Μαΐ 2011

Συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής με τον Δήμαρχο Λέσβου

Συναντήσεις με τους συλλόγους ο «Χρούσος» και τον αντίστοιχο των Ανεμωτιανών Αθήνας (σ.σ. εννοεί την Οργανωτική Επιτροπή της Συνάντησης), είχε ο Δήμαρχος Δ. Βουνάτσος (σ.σ. την Πέμπτη 5/5/2011). Του έθεσαν διάφορα ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που αφορούν τις περιοχές τους.

... ενώ ο σύλλογος των Ανεμωτιανών (σ.σ. η Οργανωτική Επιτροπή της Συνάντησης) αναφέρθηκε στην αλλαγή του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου με αμιαντοσωλήνες.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, το πρόβλημα των αμιαντοσωλήνων το αντιμετωπίζουν πολλοί οικισμοί σε ολόκληρο το νησί. Θα πρέπει, όμως, να βρεθούν χρήματα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα της αντικατάστασής τους.

Σε ότι αφορά την Ανεμώτια, πιθανόν μαζί με το έργο της compact μονάδας βιολογικού που έχει μπει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να ενταχθεί ανάλογη μονάδα επεξεργασίας νερού, αυτό, όμως, θα μελετηθεί στη συνέχεια.

από την εφημ.  Δημοκράτης, 10/5/2011


Σχόλιο μας:

"Θα πρέπει να βρεθούν χρήματα"... αναφέρει ο κ. Δήμαρχος... Προφανώς η μετά η υγεία των κατοίκων μπορεί να περιμένει. Ευτυχώς που το πρόβλημα με τους σωλήνες ύδρευσης ευτυχώς δεν αφορά όλο το δίκτυο παρά μόνο την αρχική ένωση με το υδραγωγείο...

Βέβαια ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε και για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου και την διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του.

Επιστολή του Σπ. Γαληνού στη 1η συνάντηση Ανεμωτισίων

ΠΡΟΣ
Την Οργανωτική Επιτροπή
Της 1ης συνάντησης Ανεμωτισίων                         Αθήνα 8 Μαΐου 2011

Αγαπητοί μου,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας στην εκδήλωση που διοργανώνετε.

Γνωρίζετε το ενδιαφέρον μου για τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας και ειλικρινά λυπάμαι, που δεν μπορώ να παραβρεθώ, καθώς βρίσκομαι στη Λέσβο, για την μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ταξιάρχη μας στον Μανταμάδο.

Είμαι βέβαιος ότι η συνάντηση θα είναι δημιουργική και θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για τα οποία θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε.

Με τη διαβεβαίωση ότι βρίσκομαι ειλικρινά και πρόθυμα πάντα στο πλευρό σας, αρωγός και συμπαραστάτης στα θέματα που σας απασχολούν, χαιρετίζω τις εργασίες της 1ης συνάντησής σας στην Αθήνα και εύχομαι κάθε επιτυχία.

Με εκτίμηση,
Σπύρος Γαληνός
Βουλευτής Ν. Λέσβου

Επιστολή παρέμβασης στην συνάντηση Ανεμωτισίων από τον Σύνδεσμο "ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ"

Ενόψει της 1ης συνάντησης Ανεμωτισίων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή λάβαμε την κατωτέρω ανοικτή επιστολή του "Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου":


Α Ν Ο Ι Κ Τ Η  Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Στην δημοσιοποίηση της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ του Συνδέσμου μας προ έτους περίπου, αφού με σαφήνεια περιγράφαμε τις διαπιστώσεις μας εν αναφορά προς το έλλειμμα φροντίδας της Πολιτείας προς το νησί μας, ( το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Κρήτη), τον ένα αιώνα ελευθέρου εθνικού του βίου, καταλήγαμε:

«Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε ο Σύνδεσμός μας, «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» τους χαλεπούς αυτούς καιρούς που βρίσκεται η Πατρίδα μας αντιμετωπίζοντας καταστάσεις υπάρξεως και εθνικής ακόμη κυριαρχίας να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την γενέτειρά μας νήσο, ………… ώστε να μπορέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του αυτός να συμβάλλει στην αναπλήρωση αυτών που η Ελληνική Πολιτεία δεν προσέφερε στη Λέσβο, τον ένα αιώνα τώρα ελεύθερου εθνικού βίου της».

Πέραν τον όποιων ως στιγμής παρεμβάσεων μας αλλά και δράσεων μας συλλογικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας μας, θεωρούμε ότι τούτο είναι ελάχιστο στο να υπάρξει επί τέλους η κατά κεραία έστω κάλυψη του ελλείμματος φροντίδας της Πολιτείας με τη διάθεση των απαιτουμένων κονδυλίων και την πραγματοποίηση των αντιστοίχων αναπτυξιακών έργων στο νησί μας. Θεωρούμε δε ότι την εποχή της Τρόϊκας και των αυξημένων φημών περί πτωχεύσεως της χώρας, επιμηκύνσεως, κ.λπ. ο εκ μέρος του συνδέσμου μας εξακοντισμός διεκδικήσεων υπέρ του τόπου μας, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί από κάποιους, ανεδαφικός και ακόμη ότι αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό και μόνο. Τούτο δε άσχετα κι’ αν ως ενεργοί Λέσβιοι Πολίτες εμείς αυτό το έχουμε επισημάνει και προβάλλει από πολλών ετών.

Βεβαίως αυτά τα οποία μπορούν να λεχθούν ως προς τι δεν προσέφερε η Ελληνική Πολιτεία στο γενέθλιο τόπο μας θα μπορούσαν να είναι πλείστα όσα, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δράσεων, ενδιαφερόντων και αναγκών για να καταδειχθεί το έλλειμμα φροντίδας της προς την Λέσβο. Αυτής που ασφαλώς δεν κατεδείχθει όπως θα έπρεπε στην πράξη από το 1912, αφ’ ότου το νησί μας απελευθερώθηκε και έκτοτε διάγει ελεύθερο εθνικό βίο. Όμως ένα μέτρο που ως ¨Λυδία λίθος¨ καταδεικνύει του λόγου το αληθές ως προς αυτό στην πράξη, είναι τα χρήματα που ανήκαν στο νησί μας από τα 86,5 δισεκατομμύρια Ευρώ των τεσσάρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα οποία ατυχώς δεν ήρθαν στον τόπο μας. Τούτο δε διότι στη βάση της αναλογικότητας και ισοτιμίας των πολιτών που προβλέπει το Σύνταγμα της Πατρίδας μας, για το νησί μας πληθυσμού 100.000 κατοίκων θα έπρεπε εξ αυτών να του είχε διατεθεί το ποσό της τάξεως του ενός (1) δισεκατομμυρίου Ευρώ (και με την εθνική συμμετοχή με προσαύξηση κατά 25 %) το ποσό των χρημάτων αυτών θα έπρεπε να είναι της τάξεως των 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ. Είναι δε προφανές ότι εφ’ όσον ο Πακτωλός αυτός των χρημάτων είχε διατεθεί στο νησί μας θα είχαν πραγματοποιηθεί τα όποια έργα υποδομής και κυρίως έργα μεγάλης κλίμακος( Λιμάνια, Νέο Αεροδρόμιο, Οδικοί Άξονες, εργοστάσιο ΔΕΗ, φράγμα Τσικνιά κ.αλ, Αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών (Γεωθερμία, κ.άλ.), κ.λπ., που θα είχαν δρομολογήσει επί τέλους την σκοπούμενη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του νησιού μας και απάλειψη τελικά των διαφαινομένων στοιχείων της ερημοποίησής της κυρίως των χωριών μας. Ατυχώς το ποσό που έχει εισρεύσει στο νησί μας από τα 1.250 αυτά εκατομμύρια Ευρώ, είναι λιγότερα από 100 εκατομμύρια Ευρώ μόνο !!!! και τούτα διετέθησαν για έργα που μετρώνται στα δάκτυλα μιας παλάμης και που ο καθένας μας τα γνωρίζει (δρόμος Παγανής – Λάρσου, Παρακαμπτήριος Δρόμος Παμφύλων, Φράγμα Ερεσού, δρόμος Λάρσου – Αρίσβης, Βόρεια Παράκαμψη Μυτιλήνης, Μαρίνα Μυτιλήνης και μερικά ακόμη ήσσονος σπουδαιότητας).

Η προ ημερών μία ακόμη εξαγγελία, πέραν αυτών των δύο Πρωθυπουργικών (κ.κ. Σημίτη, Καραμανλή) κατά την τελευταία 15ετία και του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού κ. Ρέππα προ οκτώ μηνών, η γενομένη αυτή τη φορά από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕ.ΚΑ κ. Σηφουνάκη, που εκλέγεται στο νησί μας, αθροιζόμενα ανέρχονται στο ποσό των ~ 85 εκατομμυρίων Ευρώ (Δρόμος Καλλονής – Σιγρίου ~ 50 εκατομ., Δρόμος Καλλονής – Πέτρας ~ 20 εκατομ, Λιμάνι Σιγρίου ~ 15 εκατομ.). Βεβαίως σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 155 εκατομ. Ευρώ (κατά σχετική προ τριών ετών επιστολή του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου) τα οποία θα πρέπει να προστεθούν, αφού όπως ο κ. Σηφουνάκης ως αρμόδιος επί του αντικειμένου Υπουργός και του Ενεργειακού τομέα διαβεβαίωσε εμφαντικά ότι το νησί μας « … επείγει να αποκτήσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο (ΔΕΗ).». Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα διατεθεί από την Πολιτεία και αυτό το ποσό των 155 αυτών εκατ. Ευρώ.

Εν πάσει περιπτώσει ευελπιστούμε ότι τα εξαγγελθέντα από τον κ. Σηφουνάκη αυτά έργα θα ολοκληρωθούν επί τέλους για το νησί μας μέσα στον ορίζοντα των επομένων 5 -10 ετών.

Πάντως και αν ακόμη πραγματοποιηθούν αυτά τα έργα, με τη διάθεση του ποσού των 235 - 250 εκατομμυρίων είναι προφανές ότι από τα 1.250 εκατ. Ευρώ κατά τα ως άνω, η Πολιτεία θα εξακολουθεί να οφείλει στο νησί μας ποσά της τάξεως των 900.000.000 Ευρώ.

Οι σχετικές δημοσιεύσεις των Λεσβιακών εφημερίδων που παρουσίασαν την συνέντευξη Τύπου της 19.4.2011 του Υπουργού κ. Σηφουνάκη είχαν τα ακόλουθα κύριο Τίτλο :

τα ΝΕΑ της Λέσβου ………………………………. «¨Στις καλένδες¨ τα έργα;»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ………………….. «Ώριμα ή σχεδόν ώριμα» τα μεγάλα έργα
ΕΜΠΡΟΣ ……………………………... «ΞΕΚΙΝΑ ο δρόμος Καλλονής – Σίγρι»


Πάντως εμείς κρατούμε την θετική προσέγγιση του πράγματος, την κατά τον τίτλο του ΕΜΠΡΟΣ, παρ’ όλο ότι εξ αντικειμένου δίδεται και πάλι αναβολή της έναρξης του μεγάλου αυτού οδικού άξονα κατά 7 και πάλι μήνες.

Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε με την πραγμάτωση των έργων αυτών στα πλαίσια του ΕΣΠΑ κατά τη συνέντευξη του κ. Υπουργού να αρχίσει η πολυπόθητη ανάπτυξη της Λέσβου, ώστε τελικά να αποτραπεί η διαφαινομένη ερήμωση της (κυρίως των χωριών μας) της ακριτικής αυτής νήσου, στον Εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου μας.

Με τιμή


Πίνακας Παραληπτών.
1) Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
2) Υπουργός Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου
3) Υπουργός Επικοινωνιών Μεταφορών και Δικτύων κ . Δημ. Ρέππας
4) Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. κα Τ. Μπιρμπίλη
5) Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλή
6) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ν. Λέσβου κ.κ.
Ν. Σηφουνάκης, Σπ. Γαληνός, Στ. Σκοπελίτης
7) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φ. Χατζημιχάλης
8) Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημ. Χαλκιώτης
9) Δήμαρχος της Λέσβου κ. Δ.Βουνάτσος
10) Πρόεδρος τη ΤΕΔΚ κ. Ε. Ζαμτράκης
11) Οι Θεματικοί και οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λέσβου
12) Η ΟΛΣΑ και οι πρωτοβάθμιοι Παροικιακοί Σύλλογοι
13) Ο Παροικιακός τύπος

7 Μαΐ 2011

Κυριακή 8 ΜΑΙΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΜΩΤΙΣΙΩΝ


Για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του χωριού μας, για προτάσεις και λύσεις που θα στηρίξουν την προσπάθεια των κατοίκων του να παραμείνουν στον τόπο τους...

Σας περιμένουμε

3 Μαΐ 2011

Αφιέρωμα στο χωριό μας από "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"

Από το αφιέρωμα της εφημερίδας "τα ΝΕΑ της Λέσβου" για την εκδήλωση εκδήλωση της Κυριακής, τον  Ατρόμητο και το χωριό μας. Πατήστε στις εικόνες που ακολουθούν: